Невероятната история на Сундар Пичай, един от най-влиятелните CEO в света


Невероятната история на Сундар Пичай, един от най-влиятелните CEO в света
Снимка: Getty Images/Guliver

16407

Спокойно можем да наречен шефа на Google Сундар Пичай най-добре платеният изпълнителен директор в света, след като преди дни Alphabet (компанията майка на Google) го награди за труда му с акции на стойност 199 млн. долара. Макар Лари Пейдж да ръководи Alphabet, Пичай е човекът, който движи най-важните продукти на техгиганта.

Като дете той едва ли е предполагал, че ще стигне дотук. Сундар е роден в Ченай, Индия в семейството на електроинженер и стенографка, има по-малък брат. Не са богати, живеят в жилище с две стаи. Бащата на Сундар забелязва, че синът му е добър в смятането и работата с числа като цяло и започва да насърчава интересите му. А те са насочени най-вече към компютрите и новите технологии.

След като завършва училище, Сундар е приет в Индийския институт за технологии. Той създава софтуер за онлайн игра на шах и това, заедно с други негови постижения в научната дейност, му печели стипендия за престижния американски университет „Станфорд“. Премества се в САЩ и отначало му е трудно да свикне. След време при него отива приятелката му Анджали, двамата се женят, а днес вече имат две деца.

Пичай завършва „Станфорд“, а след това и магистратура в Университета на Пенсилвания. Работи в някои малки компании за кратко, но през 2004 г. идва сюблимният момент в кариерата му – интервюто му за Google. То се провежда в същия ден, в който компанията пуска услугата Gmail. Нает е и първоначално работи по самата търсачка. Има обаче много идеи и една от тях се оказва изключително успешна – именно той е мозъкът зад браузъра Google Chrome.

С успехите растат и отговорностите на индиеца. През 2013 г. му е възложена разработката на Android. Той ръководи и придобиването на Nest през 2014 г. Малко след това вече е начело на почти всички операции в компанията.

Въпреки че няколко пъти от Twitter са му предлагали високи постове и огромни заплати, Пичай остава верен на Google. В екипа той е човекът, който най-добре разбира идеите на Лари Пейдж и ги предава на останалите. Колегите и приятелите му твърдят, че успехът не е го е променил. Самият Пичай смята скромността за полезна. „Добре е да работиш с хора, които те карат да се чувстваш несигурен. Така непрестанно ще се стремиш да надскочиш себе си“, казва той.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички