Пабло Ескобар губел по 2,1 млрд.долара на година, но дори не го усещал


Пабло Ескобар губел по 2,1 млрд.долара на година, но дори не го усещал
Снимка:

16684

В златните си години лидерът на картела „Меделин“ Пабло Ескобар печелел по 420 млн.долара на седмица, което го превръща в един от най-богатите наркотрафиканти в историята.

Богатството на Ескобар се увеличавало толкова бързо, че му се налагало да измисля нови и нови скривалища за него. Той заравял пари в колумбийски земеделски ниви, слагал ги в изоставени къщи, зазиждал ги в домовето на членове на картела. Това твърди неговият брат Роберто Ескобар, който е бил счетоводител на престъпната организация. Наскоро Роберто издаде книга със заглавие „Историята на счетоводителя: В жестокия свят на картела Меделин“, съобщава Business Insider.

“Пабло печелеше толкова много, че всяка година отписвахме 10% просто защото плъховете ги изяждаха или банкнотите се повреждаха в скривалищата“, пише Роберто. Загубите по такива прозаични причини се изчислявали на 2,1 млрд.долара, но Ескобар изобщо не ги усещал на фона на огромните си доходи.

През 2009 г. единственият син на Ескобар – Хуан Пабло, дава интервю за списание „Дон Хуан“, в което разказва, че веднъж баща му изгорил 2 млн.долара, за да стопли семейството, докато бягали от полицията.

Очевидно унищожаването на големи суми не е било проблем за картела. Налагало им се обаче да се охарчват за съхранението на парите. На месец например давали 2500 долара за ластици, с които да прихващат пачките.

В пика на силата си „Меделин“ осигурявал 80% от световните доставки на кокаин. Само в САЩ картелът внасял по 15 тона от наркотика на ден.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички