Пабло Ескобар или Ел Чапо - чие богатство е по-голямо?


Пабло Ескобар или Ел Чапо - чие богатство е по-голямо?
Снимка: архив

28103

От края на 70-те години на миналия век насам двама мъже са се издигали до позицията на най-влиятелните наркобарони в света. Пабло Ескобар, син на фермер от провинциална Колумбия, и Хоакин Гусман - Ел Чапо, кадър от криминалния район на мексиканските планини Сиера Мадре, доставяха огромни количества кокаин по цял свят, преди властването им да приключи. Ескобар е убит през 1993 г. на покрива на сграда в Меделин, а Ел Чапо е в затвор в САЩ, където вероятно ще остане до края на живота си. И двамата са притежавали невъобразимо богатство и са извършвали невъобразими жестокости, за да го задържат и увеличат.

Пабло Ескобар


Пабло се ражда в скромно семейство близо до Меделин, Северна Колумбия. Започва с дребни престъпления, преминава към разпространението на марихуана, а в края на 70-те се захваща с трафик на кокаин. До края на 80-те г. неговият картел "Меделин" извършва цели 80% от трафика на белия наркотик в света, а в САЩ  вкарва по 15 тона на ден.

Трудно е да се изчисли с точност богатството на Ескобар, но според различни данни в пика си той е изкарвал по 400 млн. долара на седмица или по около 22 млрд. долара на година.

Наркобосът си падал по луксозния начин на живот, но и давал пари на бедните в Меделин, финансирал строителство на жилища и стадиони, както и благотворителни организации, което му спечелило име на "човек на народа". Това, разбира се, не означава, че картелът му не е бил замесен в стотици убийства, мъчения и т.н.

Когато натискът от властите става прекалено голям, Ескобар и семейството му започват да се крият. През 1993 г. е заловен в къща в Меделин, успява да се измъкне на покрива ѝ, но там е застрелян.

Хоакин Гусман - Ел Чапо


Гусман не е първият наркобарон, идващ от планините Сиера Мадре в Мексико, но именно при него картелът "Синалоа" просперира. Смята се, че под неговото ръководство се е доставяла дрога в над 50 държави, а "Синалоа" е контролирал 35% от производството на кокаин в Колумбия. Самият картел е развивал и дейност на местно ниво в Австралия, Филипините, Хонконг, африкански държави.

Ел Чапо е бягал от затвора два пъти и то по доста впечатляващ начин. При втория това стана през тунел, изкопан под затвора. През 2016 г. бе заловен окончателно, в последствие екстрадиран в САЩ. Процесът му започна през ноември 2018 г. Предполага се, че ще получи доживотна присъда, която ще лежи в един от най-строго охраняваните затвори в Щатите.

Данните за богатството на Ел Чапо също няма как да са сигурни, но се смята, че на върха на дейността си той е имал над 14 млрд. долара - със сигурност доста по-малко от Пабло Ескобар.   

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички