Пол Греъм: Не трябва да се борим с икономическото неравенство


Пол Греъм: Не трябва да се борим с икономическото неравенство
Снимка: Getty Images/Guliver

5125

Докато мнозина определят увеличаващата се пропаст между бедни и богати като ключов проблем на днешния свят, основателят на Y Combinator Пол Греъм смята, че на това явление не трябва да се противодейства. В свое есе, публикувано наскоро, Греъм защитава тезата си и я обвързва с развитието на стартъпите, които според него генерират нови приходи, вместо да придърпват средства на други компании.

„Трябва да се фокусираме върху справянето с бедността, а не върху унищожаването на икономическото и финансово неравенство“, пише Греъм в есето си, цитирано от Business Insider. Разбира се, той има причина да мисли така. Сам се определя като „производител на икономическо неравенство“. Компанията му Y Combinator всъщност представлява училище за стартъпи, оформило огромни по настоящем фирми като Airbnb, Dropbox, Stripe. Служителите на всеки такъв успешен проект в момента трупат състояние заради правилното си решение да се захванат с него.

„Затова когато чуя някой да казва, че икономическото неравенство трябва да бъде елиминирано, се чувствам като диво животно сред ловци. Но тези ловци са доста объркани“, казва Греъм и пояснява: „Те си мислят, че само има един начин да забогатееш – като взимаш пари от бедните. Това е наивно. Богатите трупат пари по много начин, както бедните са бедни поради много причини“.

Затова според Греъм стартъпите са идеален вариант да забогатееш честно, по начин, чрез който не ощетяваш никого. В днешно време е по-лесно от всякога да създадеш компания и – ако идеята ти е добра – да развиеш печеливш бизнес.

„Бедността и икономическото неравенство са две различни неща. Когато ти спрат водата, защото не си си платил сметката, това няма връзка с парите, които Лари Пейдж е изкарал днес. Той можеше и да е на твоето финансово ниво, но това пак нямаше да ти помогне да си платиш водата“, пише още Греъм.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички