Правилата за успех на Карл Лагерфелд


Правилата за успех на Карл Лагерфелд
Снимка: Getty Images / Guliver

8210

Той е един от най-известните дизайнери в света, а стилът му е неподражаем. 82-годишният Карл Лагерфелд, творчески директор на Chanel, е известен с бялата си конска опашка, черните си очила и високите яки. Докато поддържа живо наследството на Коко Шанел и ръководи творческия екип на Fendi, предприемачът работи по своя лична марка, припомня Inc.com.

Лагерфелд винаги се е отличавал с високите си и безкомпромисни стандарти. „Ако не сте добър тореадор, не излизайте на арената“, казва той в скорошно интервю за Racked.

Откакто Лагерфелд се присъединява към Chanel през 1983 година, компанията се изкачва до 85-та позиция на най-ценните глобални марки според Forbes, а името й вече е синоним на висшата мода. В момента Chanel се оценява на 10 милиарда долара.

В последното си интервю с Vogue UK, Лагерфелд разкрива част от своите строги, еклектични или направо шантави управленски методи:

1. Поставете летвата възможно най-високо

Chanel е продуктивна дизайнерска къща, чиито ревюта винаги трябва да са грандиозни. За да отговори на тези очаквания, германецът поставя летвата високо за всеки един от членовете не екипа си. Той е уверен, че това е най-ефективният начин да издигне марката до следващото ниво.

2. Бъдете в крак с популярната култура

Една от причините за успеха на Лагерфелд е, че той непрекъснато следи и черпи идеи от популярните културни тенденции и технологии.

Например, във връзка с тазгодишното модно ревю за Chanel, чиято тема бе „казино“, Лагерфелд казва пред Vogue, че е бил особено развълнуван от едно 3D-принтирано яке. „Идеята беше да вземем най-емблематичното яке на 20-ти век и да го претворим във форма, която бе невъзможна преди 21-ви век“, обяснява той.

Най-добрите лидери са склонни да излязат от зоната си на комфорт и да поемат риск, който ще привлича погледи и ще движи индустрията напред.

3. Създавайте отново и отново

Лагерфелд винаги мисли за нови, потенциални дизайни. Може би най-важното е, че той не се вълнува от мнението на хората, нито дори от собственото си мнение. Нерешителността пречи на творческия процес. „Никога не си задавам въпрос. Опитвам се да откривам отговори“, казва той.

4. Бъдете свой собствен учител

Германецът признава, че мрази училищните си години. Въпреки че скъсва с държавното образование, на 21-годишна възраст той печели модната награда на Indernational Wool Secretariat. “Обичам да се самообучавам. И съм доста образован“, казва той пред Vogue.

Лагерфелд се посвещава изцяло на изкуствата и езиците. Дори днес – въпреки че работи до късно – той става рано и прекарва голяма част от утрините си в леглото, четейки или рисувайки.

Творческият процес не е лесен и доказателство за това е твърдението на Лагерфелд, че няма личен живот. Но лечение за неговата лудост няма. И слава Богу, защото тя очевидно е изключително ефективна.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички