Шефът на Apple нарече глобата от ЕК "политическа простотия"


Шефът на Apple нарече глобата от ЕК "политическа простотия"
Снимка: Getty Images/Guliver

3479

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук определи глобата, наложена на компанията му от Европейската комисия, като „политическа простотия“. В интервю за Irish Independent той изказва предположение, че ЕК използва ситуацията с Ирландия като претекст да хармонизира данъчните системи в целия Европейски съюз.

„Има вероятност да е и друго, но стремежът към хармонизиране е очевиден. Само че не предприемат правилния подход. Трябва да има публично обсъждане“, смята Кук.

Във вторник ЕК наложи рекордна глоба от 13 млрд. евро на Apple. Причината - според антитръстовото звено на Европейската комисия компанията на Стив Джобс е използвала неправомерно Ирландия като място за осчетоводяване на целия си европейски бизнес.

Заключението на Европейската комисия е, че практиката на Apple представлява де факто „непозволена държавна помощ“ по отношение на корпоративния данък. Така Apple получава несправедливо предимство спрямо останалите компании в сектора.

В интервюто Кук отхвърля обвиненията на европейския комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, че Apple е плащала едва 0,005% данък в Ирландия през 2014 г. „Това е тотална политическа простотия. Не знам как са избрали това число. През 2014 г. ние всъщност платихме 400 млн. долара данъци. Смятаме, че това ни прави данъкоплатеца, дал най-много в Ирландия“, казва той.

Кук добавя, че би искал ирландското правителство да обжалва решението на ЕК. „Ще работим заедно, защото имаме еднаква мотивация. Никой не е направил нищо лошо. Трябва да се обединим. Заяждат се с Ирландия, а това е недопустимо“, заявява шефът на американския гигант.

„Мисля, че Apple е мишена. И антиамериканските настроения са една от причините за това“, допълва той.

Кук казва още, че в глобален мащаб Apple плаща 26,1% данък върху приходите си. „За някои хора това е малко, за други – много. Аз първи бих призовал данъчната система да се реформира и да стане по-директна. Но промените трябва да се обсъждат. А не законът да се използва както на някого му се иска“, завършва изпълнителният директор.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички