Шефът на Uber - от бежанец до технологична суперзвезда


Шефът на Uber - от бежанец до технологична суперзвезда
Снимка: Getty Images/Guliver

4040

Да стане изпълнителен директор на Uber през 2017 г. беше само едно от многото постижения на Дара Хосровшахи, което е още по-впечатляващо като се имат предвид трудностите, през които е преминал.

49-годишният Дара Хосровшахи е роден в Иран. Семейството му е богато - притежава конгломерат, свързан с фармацевтиката. След Иранската революция обаче бизнесът им е национализиран и семейството бяга от страната. Пристигат в САЩ като бежанци, когато Дара е само на 9 години, и се установяват в щата Ню Йорк.

Там Дара, братята и братовчедите му успяват да постъпят в престижно училище. Любопитен факт е, че един от чичовците му избира да отиде в Канада, вместо в САЩ, там основава компанията Future Shop и в последствие става милионер. Всъщност днес много от роднините на Дара са големи имена в бизнеса.

Когато Дара е на 13 години, баща му се връща в Иран, за да се погрижи за дядо му, и режимът не му позволява да се върне в Щатите цели шест години. Междувременно момчето продължава да се развива добре в училище и в крайна сметка е прието в университета "Браун".

Въпреки че по образование е инженер, започва кариерата си в сферата на финансите - в компанията Allen&Co. След това поема пост в USA Networks, която след известно време става InterActivCorp. Хосровшахи се издига нагоре по стълбицата. Той прави и ключовата сделка за закупуването на компанията Expedia от Microsoft.

През 2005 г. Expedia е отделена от InterActivCorp и Хосровшахи става нейн изпълнителен директор с годишна заплата от 4 млн. долара. Остава такъв до 2017 г., когато се мести в Uber.

Хосровшахи е отявлен критик на президента Доналд Тръмп и неговите политики срещу имиграцията. Сред служителите си е доста популярен, те го описват като спокоен и с приятелско отношение.

През 2012 г. се жени за приятелката си Сидни Шапиро. Двамата имат четири деца. Описват себе си като "маниаци на тема научна фантастика". Хосровшахи споделя още, че е голям фен на играта "World of Warcraft".

Под неговото управление Uber пое няколко нови начинания, а сега ще излезе и на борсата.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички