Скандалните прогнози на Оле Хансен се сбъднаха


Скандалните прогнози на Оле Хансен се сбъднаха
Снимка:

4270

Скандалните предвиждания на Оле Хансен за 2016 година, който е един от финансовите експерти на Saxo Bank, се сбъднаха, след като цената на среброто се покачи с повече от 40%.

Определяните като скандални прогнози на Saxo Bank за промените в цената на среброто през 2016-та година се сбъднаха за огромна изненада на мнозина. Едно от най-дискутираните предвиждания за беше това на Оле Хансен, Ръководител на отдел „Стратегии и суровини“ в Saxo Bank, който предрече 33% ръст на пазара на среброто.

Още през първите 6 месеца на 2016 скандалната прогноза е вече реалност като от декември 2015 г., когато заяви вижданията си Оле Хансен, до сега цената на среброто се покачила с почти 47 процента, констатират от Saxo Bank.

Прогнозата се основаваше на политическия импулс за намаляване на емисиите от въглероден двуокис посредством подкрепата за възобновяемите източници на енергия. Трендът се предполагаше, че трябва да доведе до повишено търсене на метала от индустриите поради използването му в соларните клетки. Другата причина беше очакваният ръст на лихвените равнища на Федералния резерв.

„Ние имахме положителни прогнози за златото през ноември/декември въз основа на предположението, че златото се търгуваше интензивно още преди първия очакван скок на лихвите в САЩ. С поглед назад виждахме, че златото, противно на общите представи, покачваше стойността си през 12-те месеца след покачването на лихвените проценти. Скокът в цените на златото имаше потенциала да даде дори още по-голям тласък на среброто предвид фундаменталните фактори като намаляващо производство и сериозното търсене,“ казва Хансен.

Истинските причини за скокът на цената на среброто и златото, обаче се коренят в глобалната несигурност, която се разгърна след вълненията на стоковите пазари през януари.

„Това което не успяхме да предвидим беше паниката, която се развихри през януари, когато цената на петрола се срина, фондовите пазари продаваха и Китай позволи на валутата си да отслабне още повече. Тези развития на пазара първоначално само подкрепяха златото след като хедж фондовете се бориха да променят позициите се от рекордно къси към осезаемо дълги. Допълнителното количествено улесняване от страна на Япония и Европа спомогна за резкия спад в доходността на облигациите и това развитие остава основната причина ценните метали да продължават да поскъпват преди вота за Брекзит, който изведе среброто над очакваните нива от скандалните прогнози за 2016. Причината среброто да се представя толкова добре се крие в търсенето на относителна стойност. След първоначалното поскъпване на златото търговците и инвеститорите започнаха да търсят относителна стойност и я откриха в среброто, което през месец март се търгуваше най-евтино спрямо златото от финансовата криза през 2008 досега.“

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички