Стив Джобс предрече тези 6 неща преди години и те се сбъднаха


Стив Джобс предрече тези 6 неща преди години и те се сбъднаха
Снимка: Getty Images/Guliver

17134

Осем години след смъртта на Стив Джобс името му продължава да доминира дискусиите за технологичната еволюция. От 1976 г., когато основава Apple, Джобс има важна роля за развитието на компютрите, като визията му по-късно се използва и за смартфоните, таблетите, разпространението на музика, мобилните приложения - все неща, които приемаме за даденост в XXI век. Освен със своите технологични продукти, предприемачът е бил известен и с доста точните си прогнози за бъдещето. Обичал е да казва, че най-добрият начин да познаеш бъдещето, е да го създадеш.

И така, решихме да ви припомним някои от предположенията на Стив Джобс, който се сбъднаха.

"Ще използваме компютри вкъщи за забавление". Джобс изрича тези думи през 1985 г. в интервю за Playboy. По това време компютри има само в някои офиси и училища. По данни от 2015 г. близо 80% от домакинствата в САЩ имат компютър.

"Всички ще можем да се свързваме едни с други чрез компютрите". В същото интервю Джобс обяснява как домашният компютър ще бъде свързван към национална комуникационна мрежа. Това се случва четири години, преди Тим Бърнърс-Лий да създаде World Wide Web и пет години, преди да бъде пуснат първият в историята интернет сайт.

"Компютърната мишка ще се използва масово." Преди Джобс да пусне на пазара компютъра Lisa през 1983 г., всяка команда на повечето персонални компютри е трябвало да се задава чрез инструкции на клавиатурата. Джобс представя своята компютърна мишка и заявява в интервюта, че работата с нея е много по-лесна и тя ще навлезе в масова употреба. Така и става. 

"Ще имаме невероятно добри компютри с размерите на книга." През 1983 г. персоналните компютри са били като огромни тежки кутии. В своя реч по време на конференция обаче Джобс казва, че някой ден ще станат много по-мобилни. Той казва, че ще има "невероятно добър компютър с размерите на книга, който ще можем да носим със себе си и от който да научаваме неща за пет минути". Явно милиардерът още тогава е предчувствал появата на таблета и смартфона.

"Хората ще започнат да пазаруват чрез интернет." През 1995 г. Джобс заявява в друга своя реч, че скоро търговците ще започнат директно да общуват с клиентите онлайн. "Ще спрем да ходим по магазини и ще си купуваме неща по интернет", казва той години преди онлайн търговията да стане популярна.

"Ще бъдем залети с повече информация, отколкото можем да асимилираме." През 1996 г. потребителите все още експериментират с изпращането на имейли. Още тогава Джобс предупреждава, че интернет ще ни затрупа с прекалено много информация. Според данни от 2019 г. средностатистическият американец проверява телефона си близо 50 пъти на ден. А пристрастяването към технологиите определено е един от сериозните проблеми на съвремието ни .

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички