Стивън Хокинг разработва нова теория за произхода на вселената


Стивън Хокинг разработва нова теория за произхода на вселената
Снимка: Getty Images / Guliver

2006

Въпреки напредващата си възраст и тежкото си здравословно състояние Стивън Хокинг не спира да работи. Британският физик обяви, че подготвя нова теория за произхода на вселената, която е по-всеобхватна от тази за Хигс-бозона, става ясно от негов пост в социалната мрежа Facebook.

Заедно с Томас Хертог от Белгия, разработват теорията, според която гравитационните вълни от Големия взрив се разпространяват из целия космос. Това вече може би е наблюдавано чрез радиотелескоп на Южния полюс. Възможно е и сигналът да е причинен от космически прах. Ако наблюденията се потвърдят, това ще отвори нов поглед към вселената, а откритието ще бъде по-значимо от това на Хигс-босона.

Миналата година група учени обявиха, че са регистрирали първични гравитационни вълни, но по-късно се отрекоха от твърденията си, след като техни колеги оспориха твърденията им с мотива, че това е поляризирания ефект на галактичния прах, вместо „вторични трусове” от Големия взрив.

Съществуването на подобни гравитационни вълни ще помогне да бъде потвърдена теорията за инфлационния модел на вселената, според който вселената се е разширила драстично в първия миг от съществуването си. Когато за първи път е била предложена, тази теория е била приета доста спорно. Но сега все повече и повече учени казват, че това е най-добрият начин да бъде обяснен Големият взрив.

Стивън Хокинг е смятан от мнозина за най-великият учен на нашето време. Съвсем скоро по кината тръгва и биографичната лента "Теорията на всичко", която представя живота му. Изпълнителят на главната роля Еди Редмейн дори получи номинация за "Оскар" за изпълнението си.  

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички