Зукърбърг отказа да трие постове, отричащи Холокоста


Зукърбърг отказа да трие постове, отричащи Холокоста
Снимка: Getty Images/Guliver

2573

Решение на основателя на Facebook Марк Зукърбърг да не се трият постове, отричащи избиването на евреите през Втората световна война, предизвика гняв и тежки критики.

В интервю за Recode Зукърбърг заяви, че макар да смята отричането на Холокоста за „дълбоко обидно“, не смята, че подобно съдържание трябва да бъде забранявано. Според него има неща, „по които различните хора грешат", но не трябва заради това да бъде ограничавано правото им на изразяване.

Очаквано, думите му отприщиха вълна от критики от потребители и правозащитни организации. Антиклеветническата лига в САЩ излезе със заявление, че Facebook има „моралното и етическото задължение“ да не позволява на разпространяването на мнения, че Холокостът не се е случвал.

Бурната реакция накара Зукърбърг, който също е евреин, да поясни изказването си. "Лично аз намирам отричането на Холокоста дълбоко обидно и нямах намерение да защитавам хората, които го правят. Нашата цел с фалшивите новини не е да спираме някого да казва неистини, а да спрем разпространението на фалшива информация. Ако е потвърдено, че някаква информация е фалшива, тя няма да бъде дистрибутирана в News Feed-а. Разбира се, ако даден пост прекрачва границата към подтикване на насилие или омраза към дадена група, той ще бъде премахван", уточнява Зукърбърг в последващ имейл до Recode.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички