26 исландски банкери получиха 74 години затвор заради финансовата криза


26 исландски банкери получиха 74 години затвор заради финансовата криза
Снимка: Thinkstock

1689

Докато британски и американски банкери, които поставиха на колене световната икономика през 2008 г. рядко биват изправяни лице в лице с последствията от работата си, в Исландия историята е друга. Северната страна, която беше една от най-тежко засегнатите от рецесият, вече е осъдила 26 банкери на общо 74 г. затвор.

При две отделни решения през последната седмица върховният съд на страната и окръжният съд в Рейкявик осъдиха шестима високопоставени мениджъри на две национални банки за престъпления, чието извършване е допринесло за срива на банковия сектор, с което броят на осъдените достигна 26, съобщи в. The Independent.

В момента максималната присъда за престъпления на т. нар. бели якички е 6 години.

Исландия дерегулира финансовата си система през 2001 г. и манипулациите на пазарите, извършени от банкери, доведоха до системен срив, когато през 2008 г. световната икономика се срина. Икономиката на Исландия в момента е сравнително здрава, тъй като преди седем години страната беше принудена да вземе сериозен заем от Международния валутен фонд. Запитан как страната се е възстановила така бързо, президентът Олафур Рагнар Гримсон отговарил, че в северната страна били достатъчно умни да не следват традиционните преобладаващи ортодоксални методи на западния свят. Освен това в страната бил въведен валутен контрол, подкрепа за бедните, и не са били използвани оздравителни мерки като наблюдаваните в Европа.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички