4 милиона домакинства в Китай притежават по над милион в сметките си


4 милиона домакинства в Китай притежават по над милион в сметките си
Снимка:

1948

Четири милиона домакинства – милионери са регистрирани в Китай през 2014 г., след като бумът на фондовия пазар увеличи личното богатство на мнозина.

Един милион нови милионери са се появили в страната през миналата година, най-голямото увеличение между всички народи, съобщи базираната в САЩ изследователската компания Boston Consulting Group (BCG), цитирана от АФП.

Съединените щати са на първа позиция по богатство на домакинствата със седем милиона семейства, притежаващи милиони долари. Япония се класира на трето място с един милион домакинства със семеен бюджет не по-малко от милион долара.

Ръстът на личното богатство в Китай се дължи главно на инвестициите в местни акции. Основният фондов индекс в Шанхай се представи най-добре в цяла Азия, след като се покачи с повече от 50 на сто.

"Силното представяне на пазара в целия Азиатско-тихоокеански регион с изключение на Япония се дължи на стабилно вътрешно търсене, което значително увеличава стойността на съществуващите активи в сравнение с увеличението, произтичащо от новосъздадено богатство," се посочва в доклада.

В Китай има 1037 домакинства с повече от 100 милиона долара в нетна стойност, около една пета от 5201 домакинства в Съединените щати. Forbes оцени през април, че в континенталната част на Китай има рекордните 400 милиардерски семейства благодарение на скока в цените на акциите. Анализатори твърдят, че официалната корупция, свързана с държавния контрол върху икономиката, монополът на някои индустрии и липсата на социална сигурност на работниците мигранти са сред причините за дисбаланса в доходите в страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички