7 млрд. евро - заем, който се превръща в подарък


7 млрд. евро - заем, който се превръща в подарък
Снимка:

411

Както сигурно добре помните, уважаеми читатели, големият скандал, който доведе до закриването на популярния таблоид News of the World, започна заради незаконно подслушване на телефонни разговори от репортери.

В Ирландия обаче именно един такъв подслушан разговор между двама от директорите в Anglo Irish Bank предизвика истински скандал, след като беше оповестен в Irish Independent. Оказа се, че двамата директори са записани как си говорят, че хитро са измамили държавата да отпусне на банката заем от 7 млрд. евро, без Anglo Irish Bank да има намерение да си върне дълга.

Хванатите висши служители са Джон Боу, директор на звено „Капиталови пазари” в Anglo Irish Bank и Питър Фицджералд, директор на търговското звено на банката.

От разговора става ясно, че съгласно условията по заема банката трябва да се издължи на властите в Ирландия буквално „все някога”, сочи разпечатката, публикувана от Business Insider. Банкерите дори се хвалят, че при преговорите представителите на Ирландската администрация по финансовите услуги „е трябвало да си сменят бельото, като са разбрали условията за връщането на заема”. Но са приели, тъй като от Anglo Irish Bank са ги уведомили, че имат 100 хил. физически лица с депозити, „които не биха били много щастливи да ни се случи нещо”.

Веднага след публикуването на разговора, Боу категорично отрече автентичността му. Фицджералд пък каза, че не е участвал в преговорите за държавния заем и не е заблуждавал по никакъв начин властите.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички