Акции на ИТ компании, фармация и банки ще са най-печеливши


Акции на ИТ компании, фармация и банки ще са най-печеливши
Снимка:

4715

Акциите на технологичните и фармацевтични компании, както и банковите книжа, ще са сред най-печелившите през 2012 г., въпреки дълговата криза, очакват търгуващите на платформата Trader.bg.

В проведено допитване на въпроса „Акциите на кои компании ще се представят най-добре през 2012 г.”, 41% от инвеститорите отговарят, че това ще бъдат тези на технологични компании. На второ място, с 20% от гласовете, се нареждат акциите на фармацевтичните компании. 16% от инвеститорите отговарят, че най-печеливши ще бъдат банковите ценни книги.

 Най-малко участници в анкетата гласуват доверие на компаниите от хранителната (12%), автомобилната (7%) и застрахователната (4%) индустрии.

„Акциите на големите банки пострадаха значително през 2011 г., защото са кредитори на най-засегнатите от дълговата криза страни. След като вече виждаме стабилизиране на държавите от южната периферия на ЕС, това ще се отрази позитивно и на техните заемодатели и можем да очакваме, че те ще възвърнат добрите си позиции на борсите”, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg.

Допитването показва още, че се очаква златото да се търгува най-активно до края на 2012 г. 46% от участвалите в анкетата трейдъри смятат, че благородният метал ще е най-предпочитаният актив за търговия през годината.

На второ място трейдърите нареждат петрола, който събира 24% от гласовете. Валутните двойки ще се търгуват най-много според 16% от участниците в анкетата. Акциите на компании и индексите са на последните 2 места по привлекателност според българските трейдъри, съответно с 11% и 4%.

Според Пейчев това, че се очаква златото да е най-търгуваният инструмент показва, че въпреки овладяването на дълговата криза и добрите новини за икономиката на САЩ, по-голямата част от инвеститорите все още са предпазливи и предпочитат по-консервативните инструменти за търговия.

„От друга страна обаче можем да кажем, че апетитът за риск определено започва да нараства спрямо миналата година. Доказателство за това е голямото увеличение на броя на сделките с по-рисковите инструменти акции и индекси на нашата платформа. Въпреки че златото продължава да е най-търгувано, през първите 3 месеца на 2012 г. броят на сделките с индекси и акции е нараснал с над 300% спрямо същия период на 2011 г. ”, допълва Пламен Пейчев.

На въпроса коя ще е най-сигурната валута убежище през 2012 г. българските трейдъри са единодушни, че това ще бъде швейцарският франк. 54% са посочили този отговор.

„По този въпрос се оказва, че инвеститорите не очакват да настъпи промяна през настоящата година, тъй като швейцарският франк се представя като най-сигурната валута от 2 години насам”, коментират от Trader.bg.

Веднага след франка като най-сигурна валута инвеститорите поставят долара с 30%, а японската йена остава трета с 16%.

В анкетата са участвали общо 866 човека, които търгуват на международните борси през платформата Trader.bg.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички