Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента още днес


Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента още днес
Снимка:

449

Днес внасяме бюджета в парламента, оттам ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов, след като на извънредно заседание днес Министерски съвет прие промяната на държавния бюджет, предаде „Фокус”. Актуализацията на бюджета ще доведе до увеличаване на държавния дълг с около 1 млрд. лв.   

Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда, заяви още Чобанов, цитиран от БГНЕС. Той потвърди, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост. "

Междувременно десетки протестиращи се събраха от 12 часа пред Министерски съвет да обявят неодобрението си към намерението на правителството да прави актуализация на бюджета за тази година. Демонстрантите обясниха, че не искат нов заем за държавата, а нови избори и нови управляващи.

Тристранката, предхождаща заседанието за промени в бюджета, беше бойкотирана от КТ „Подкрепа” и по-големите работодателски организации. Присъства само председателят на КНСБ Пламен Димитров, който заяви, че ще подкрепи ремонта на бюджета, ако има пакет от мерки на стойност 200 млн.лв. По-рано днес от „Подкрепа” обявиха, че не признават легитимността на процедурата по актуализация на бюджета.

„Цялостната ревизия на бюджета трябва да има своята логика. Техническите причини са известни на всички – по-малкият растеж на БВП, по-малкото потребление, водят след себе си до очаквано занижение на предварително планираните приходи и предварителната макрорамка. Това обаче на нас не ни стига, и искаме да видим - има ли промяна в политиките, тъй като актуализацията на бюджета, в края на краищата, предполага, че трябва да чуем какво казва и обществото, и народът не само през юни, но и през февруари", заяви Пламен Димитров.

В събота финансовият министър Петър Чобанов заяви, че не се предвижда увеличение на минималната работна заплата, нито коледни добавки за пенсионерите. Новият дълг от 1 млрд. лв. няма да бъде похарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в Бюджет 2013 г. Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи.

Междувременно икономистът Георги Ганев заяви, че президентът Росен Плевнелиев има право да наложи вето на актуализацията на бюджета. Според него промени в държавните финанси не са необходими, защото има достатъчно резерви в бюджета. По думите му сред малкото добри идеи на Министерство на финансите е възстановяването на възможността държавата да емитира дълг в рамките до 1 млрд. лева.

Предстои актуализацията на бюджета да отиде за разглеждане в комисиите на Народното събрание. Възможно е новият бюджет да стане факт преди депутатите да излязат във ваканция.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички