Алфа банк погълна Икономедия?


Алфа банк погълна Икономедия?
Снимка:

588

Гръцката „Алфа Банк” може да стане новият собственик на популярния български вестник „Капитал” и електронното издание „Дневник”, част от медийната група "Икономедия".

Справка в Търговския регистър показва, че досегашните собственици на авторитетните медии – Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49% дял) са заложили всички активи на „Икономедиа” срещу три кредита - два на стойност от над 4 млн. евро (4,3 млн. евро и 4,1 млн. евро) и един револвиращ от 350 хил. евро, изтеглен през юни 2011 г. от „Алфа Банк”. Главницата по всички задължения към днешна дата възлиза на 8,86 млн. евро.

По първите два кредита лихвата се определя на основата на базисен лихвен процент, опиращ се европейския лихвен процент EURIBOR и промяната му за период от една година, надбавка в размер на 3,5% и наказателна надбавка от 2,5%. За револвиращия кредит обаче цифрите по лихвата са различни - EURIBOR за срок от 12 месеца, надбавка в размер на 5% и наказателна надбавка от 10%.

Ипотекираните активи включват търговските марки „Капитал”, „Дневник”, „Хоремаг”, „Кариери”, „Строителството и градът”, включително уебсайтовете им, офисът на „Икономедиа” плюс всякакви вещни активи – автомобили, телевизори, камери, мобилни телефони, офис оборудване. Заложена е и редакционната политика на всички издания, заедно със сайта за снимки Foton.bg.

Първите два кредита са предоговорени чрез допълнителни анекси с краен срок на погасяване 21 април 2014, а последният е трябвало да бъде погасен на 29 юни 2012 г. В края на септември "Икономедиа" е имала просрочени задължения за 350 хил. евро плюс наказателни лихви (430 хиляди евро). Общата сума на задълженията на групата към банката възлиза на 9,35 млн. евро.

Според "Алфа Банк" обаче "Икономедиа" е трябвало да изчисти задълженията си по двата кредита, всеки от по над 4 млн. евро, най-късно до 25 септември тази година. За ревалвиращия кредит срокът е бил 21 септември. Медийната група обаче е платила на 27 ноември, а преди това не е имало предоговаряне на условията между двете страни, което е дало основание на банката да предприеме действия.

От "Икономедия" обаче твърдят, че са погасили плащанията по револвиращия кредит, като наред с това обясниха, че "Алфа банк" все още не е собственик на групата и тепърва предстоят процедури, за да се изчисти казусът.

По непотвърдена информация, за изпълнителен директор на "Икономедиа" е назначен Пламен Божинов.

От в. "Дневник" обаче, обясниха пред Expert.bg, че Божинов не е представен като изпълнителен директор пред редакциите на изданията на "Икономедия. 

Припомняме, че през октомври Алфа банк финализира придобиването на на дяловете в Емпорики Банк (Emporiki Bank) от френската Креди Агрикол (Crédit Agricole).

Ивайло Петров

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички