Американски фирми държат 1,2 трилиона в офшорки


Американски фирми държат 1,2 трилиона в офшорки
Снимка:

490

Най-големите американски компании държат в офшорни зони около 1,2 трилиона долара, пише "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС. Според проучване 82 фирми в САЩ имат дъщерни дружества в юрисдикции с ниски данъци в други държави.

Американското законодателство разрешава на компаниите да отчитат като печалба и да не плащат данъци върху средствата, които са получени извън пределите на страната и не се връщат обратно. Компаниите са задължени да предоставят информация за своя чуждестранен капитал пред Комисията по ценни книжа и борси в годишните си отчети. Данните обаче показват, че много от тях го правят частично.

15 компании са най-значителни резерви в чужбина разполагат със 776 млрд. долара в офшорни зони, което представлява около две трети от 1,2 трилиона долара, държани от всичките сто. На първо място е "Дженерал Електрик" със 108 млрд. долара в офшорни сметки, следвана от "Епъл" с 82,6 млрд. долара. На трето място е производителят на вълшебното хапче Виагра Pfizer Inc. със 73 млрд. долара, а четвърти е "Майкрософт" с 60,8 млрд. долара. Изследването е проведено въз основа на данните за 2012.

Компаниите могат да държат своите печалби в офшорни зони, включително и защото виждат възможности там за растеж, заради което могат да решат, че връщането на капиталите е нецелесъобразно, отбелязва "Уолстрийт Джърнъл".

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички