Банкер: Агресивната политика на ЕЦБ не доведе до съществен растеж на еврозоната


Банкер: Агресивната политика на ЕЦБ не доведе до съществен растеж на еврозоната
Снимка: Getty Images/Guliver

2187

Агресивната парична и лихвена политика на ЕЦБ не успя да повиши съществено икономическия растеж в еврозоната. Това заяви в сряда членът на банката и президент на Латвийската централна банка Илмар Римшевич, предаде националното радио.

Той обвини липсата на напредък по отношение на икономическите реформи и на стимулиращия финансов пакет на Европейската комисия като причини за намаляване на доверието и на кредитирането въпреки масовото инжектиране на пари в брой от страна на ЕЦБ от 2015-а година насам.

Това наводняване на Евросистемата от ЕЦБ с пари помогна за стабилизиране на ситуацията, но в действителност не даде значителен тласък на общия икономически растеж, заяви Римшевич пред латвийско радио.

Позовавайки се на собствената си страна като пример в това отношение, Илмар Римшевич посочи, че голяма част от парите, които неговата централна банка инжектира в латвийската икономика са в банкови сметки и в очакване на по-добри времена.

Неговото изявление е факт, след като по-рано този месец ЕЦБ разшири схемата си за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", до края на 2017-а година, отбелязвайки, че е все още убедена, че инфлацията в еврозоната се е насочила към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Това е третия член на ЕЦБ, който през последните дни изрази разочарование относно стимулиращата парична програма на централната банка.

През миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Питър Прает, който беше архитектът на програмата за "количествени улеснения", заяви, че нейното влияние върху инфлацията е било разочароващо.

Няколко дни по-късно, президента на Бундесбанк - Йенс Вайдман, който е дългогодишен критик на агресивната стимулираща програма, отбеляза, че централните банки са до голяма степен безсилни по отношение на съживяването на потреблението и търсенето, предупреждавайки, че се иска прекалено много от тях.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички