Банкерите оптимисти за ръста на икономиката ни


Банкерите оптимисти за ръста на икономиката ни
Снимка:

462

В посока нагоре ревизира прогнозата си за ръст на българската икономика през тази година банковата група Райфайзенбанк.

Внализа си за септември банката отчита по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт за първите две тримесечия на 2012 г.

Отбелязано е, че през тази година основният двигател на възстановяването на икономиката е вътрешното търсене, като потреблението през първото полугодие се е увеличило в реално изражение с 3.2% на годишна база, а инвестициите – с 9.8%.

„Развитието на икономиката от началото на годината ни накара да ревизираме прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за 2012 г. от 1.0% на 1.5%. Макар и промяната да е само с 0.5 процентни пункта, тя отразява по-благоприятното развитие на показателите в сравнение с предвижданията ни от пролетта,” коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

„Очакваме и през втората половина на годината тази динамика да продължи, макар и с по-ниски темпове, като за цялата година предвиждаме растеж на потреблението с около 3.5%, а на инвестициите – с 5.8%”, каза той.

За 2013 г. прогнозата на Райфайзенбанк за икономическия растеж е намалена, като промяната отразява два фактора - по-високият растеж през 2012 г. като базов ефект от една страна, а от друга - продължаващата несигурност в еврозоната, вследствие на липсата на устойчиво решение на проблема с държавните дългове.

“Поне до средата на 2013 г. еврозоната ще се развива слабо, което ще се отрази и на нашия износ. В случай обаче, че мерките, които предприема ЕЦБ, окажат по-осезателен стабилизиращ ефект на пазарите, може да видим и по-благоприятни развития през следващата година”, допълни Ганев.

В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че през август инфлацията се нормализира след сравнително рязкото повишаване на ценовото равнище през юли, а безработицата спада минимално единствено под влияние на сезонните ефекти, без да се вижда реално отражение на икономическия растеж на пазара на труда.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички