Белгия дала незаконни данъчни облекчения на 35 мултинационални компании


Белгия дала незаконни данъчни облекчения на 35 мултинационални компании
Снимка: iStock/Guliver

2167

Белгия е предоставила незаконни данъчни облекчения на 35 мултинационални компании в размер на 700 млн. евро, съобщи The Wall Street Journal.

Около 35 мултинационални компании трябва да изплатят 700 млн. евро от неплатени данъци в Белгия, след като регулатори на ЕС откриха, че те незаконно са се възползвали от данъчни облекчения в страната.

Европейската комисия постанови, че облекченията за мултинационални компании представляват много сериозно нарушение на единния европейски пазар.

Решението идва в деликатен момент за базираната в Белгия "AB InBev", която е по средата на сделка за 108 млрд. долара за закупуването на втория най-голям производител на бира в света "SAB Miller PLC" от Лондон.

Това е последното от поредицата данъчни разследвания на регулаторните органи от Брюксел, които вече хванаха редица мултинационални компании, включително Apple Inc., Amazon.com Inc. и Starbucks Corp.

В нарушение са хванати „основни европейски компании”, обявиха от ЕК, без да дават повече подробности. Според ЕК белгийската схема нарушава конкуренция и удря право по по-малките компании, които не са мултинационални.

Законодателството на Белгия позволява на компаниите да приспадат т.нар. свръхпечалби от данъчните си задължения, това са приходи благодарение на предимството да си мултинационална компания. Схемата намалява основата на корпоративния данък на компаниите с между 50 и 90%, като приспада т.нар. „свръхпечалби”.

AB InBev обяви, че отговаря на всички данъчни закони и други приложими правила.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички