Безпристрастно за сигурността на златото


Безпристрастно за сигурността на златото
Снимка:

1037

Генади Гешев, Елана Блог

В края на старата и началото на Новата година обикновено се правят сравнения коя инвестиция е спечелила най-много през изминалата година и коя ще спечели в бъдеще. В последните кризисни години много често златото се посочва като сигурна инвестиция. По принцип инвестицията в суровини е точно толкова рискова, колкото инвестицията в акции, но като че ли за повечето хора златото продължава да пази ореола си на убежище в криза.

За почитателите на златото като сигурна инвестиция най-подходящо е да се запознаят с историята на суровината като възвръщаемост през годините и да имат възможност да я сравнят с друг вид рисково вложение.

Затова предлагам едно сравнение между движението на златото и акциите за последните 40 години. Но преди да започна, трябва да направя няколко пояснения:

■За да е коректно сравнението, то трябва да е за еднакъв период от време. На финансовите пазари е прието да се следи представянето на даден инструмент или неговата доходност на годишна база.

■За да отразим представянето на пазара на акции, ще разгледаме борсовия индекс S&P 500, тъй като отразява максимално точно състоянието на щатския пазар на акции.

■Златото може да се търгува под различни форми: спот, фючърсен контракт или ETF, като отделно внимание ще им обърнем малко по-късно. За целта на нашето сравнение ще използваме спот цената на „жълтия метал" (бел.: Цената на която може да бъде купена/продадена валутата или стоката към момента на подаване на поръчката.)

Започваме нашето съпоставяне на движението на двата финансови инструмента от 1971 г., тъй като тогава САЩ едностранно прекратяват Бретън-Уудската система и доларът вече не е с фиксиран разменен курс от 35 долара за тройунция злато.

Вижда се, че оттогава насам стойността и на златото, и на индекса нарастват. Средноаритметично златото увеличава цената си с 12.50% на година, а индексът- с 8.10%. Изводът е ясен от пръв поглед-инвестицията в злато е с почти 4.5% по-доходна, отколкото в акции.

Ако съпоставим различни периоди обаче се вижда, че представянето е различно. Например, от 2007 г. до 2011 г. златото е поскъпнало със 100.69% или средно годишно с по 20.14%, докато борсовият индекс за същия период е отбелязал ръст от едва 1.28% или 0.26% на година. Точно на другия полюс са нещата през периода 1995 г.- 1999 г., когато S&P 500 нараства с цели 131.58% или по 26.32% на година, а златото от своя страна е загубило 25.75% от стойността си средно по 5.15% на година.

Вижда се, че има доста продължителни периоди, в които златото е било и губеща инвестиция. Така че инвеститорите могат да направят своите изводи относно „сигурността" на вложението. При всички рискови активи има възможност за по-висока печалба поради по-високия риск, но е важно инвеститорът да е наясно с наличието на риска и да не се заблуждава, че съществуват „сигурни" моменти или периоди.

Когато вече сте решили да инвестирате в злато с пълното съзнание за риска, има няколко начина да търгувате на финансовите пазари с този актив:

■Спот търговия на злато спрямо долар, евро или друга валута.

Търгува се по подобие на останалите валутни двойки познати на мнозина като FOREX търговия. Позволява се търговия на маржин в рамките на няколко процента от обема на сделката. При държане на позицията повече от едно денонощие, се начислява лихвен суап, който може да бъде във Ваша полза или във Ваш ущърб в зависимост от това дали купувате или продавате златото, и съответно срещу коя валута го търгувате. Например, ако сте купили злато спрямо долар XAU/USD, начисленият суап ще е 0.0587 за една тройунция и ще е във Ваш минус. Суап лихвата може да бъде и във Ваш плюс ако сте продали злато спрямо австралийски долар XAU/AUD - ще получавате по 0.1682 долара за всяка продадена тройунция на ден. Суап числата се променят ежедневно и зависят от лихвените нива. Разходът е пренебрежимо малък, но все пак ако позицията се държи дълго време (година или две), сумата не е за пренебрегване. Спредът купува/продава е пренебрежимо малък - в рамките на 0.5 долара или 0.03%. Определено този тип търговия е подходяща за извличане на бързи спекулативни печалби. Ако искате да инвестирате дългосрочно, това не е подходящият начин за Вас.

■Търговия със злато с фючърсни контракти.

Този тип търговия е подходящ както за краткосрочни, така и за инвестиции с хоризонт до месец. Златото се търгува на регулиран пазар под формата на фючърсни контракти със стандартизиран обем от 100 тройунции в контракт. При сключване на сделката се начислява комисиона която е около 10 долара за един контракт. Спредът между курс купува/продава е изключително тесен - около 0.20 долара или 0.012%! Няма разходи по държане на отворена позиция, но ако искате да задържите купеното под формата на такъв контракт злато за по дълъг период от няколко месеца, ще трябва да ролнете (затваряте текущия контракт и купувате следващия активен) преди дата на доставка. Виждате, че въпреки наличието на комисиона, този вариант за търговия е по-изгоден отколкото спот търговията. Недостатък е обаче големия размер на контракта, 100 тройунции, което по текущи цени е около 165 000 долара, и съответно по-високата сума, която трябва да се държи по сметка за поддържане на маржин изискването.

■Купуване на злато като CFD (договор за разлика) върху фючърсен контракт на злато.

Тук нещата са идентични с фючърсните контракти, но може да се търгува с минимум 5 тройунции. За разлика от фючърсния контракт - договорите за разлика не се търгуват на борса, няма комисиона или каквито и да е било разходи за сделка или за държане на позицията, но спредът между купува продава е малко по-висок 0.50 долара.

■Търговия със злато посредством закупуване на ETF (Exchange Traded Fund), базиран на физически притежавано злато.

Най-големият и най-популярен фонд от този тип е SPDR Gold Trust с борсов код GLD:arcx. Какво представлява подобен тип фонд? Казано по-ясно, това е инвестиционен фонд, който срещу притежавано от него злато в наличност е емитирал акции. Тези акции се търгуват на официална борса, в конкретния случай тази в Ню Йорк, и отразяват сравнително точно представянето на златото. При закупуване на акции на този фонд се дължат единствено такси за самата сделка. Можете да притежавате практически неограничено книжата, тъй като няма никакви разходи за съхранението им или за поддържане на позицията. Инвестицията в злато от подобен род е изключително бързоликвидна. На практика може да купите акциите днес, да ги продадете утре и на следващия ден да трансферирате парите си по Ваша лична сметка.

■Последният начин, с който в момента много се спекулира, е покупката на инвестиционно злато.

В България някои банки и институции в момента предлагат продажба на такъв тип злато. Ако очаквате някакви сериозни сътресения, като например разпадане на световната финансова система, апокалипсис стил 2012 г. и връщане на света към тъмните векове през Средновековието, това е най-удачният вариант. То практически е застраховано срещу фалит на която и да е банкова или финансова институция, тъй като го имате в наличност.

Но хубавите неща свършват дотук. Ако закупите по-значително количество и не мислите да го завещаете на внуците закопано като съкровище, ще трябва да предвидите разходи за съхранение. Разликата в цената между купува и продава в най-добрия случай е 10% от стойността на златото! Това означава, че още в момента на покупката Вие веднага сте минимум 10% на загуба (в идеалния случай). Проблем ще срещнете и при продажбата. Много малко от банките или фирмите, които предлагат продажба на злато, гарантират неговото обратно изкупуване. Ако си придобиете злато под някаква форма различна от кюлче, например монета или друго изделие с колекционерска стойност, рискувате да получите сериозен отбив от продажната му цена поради неправилно съхранение. Този отбив може да надхвърли 30%!

Изводи:

- Винаги се консултирайте със специалист, преди да предприемете рискова инвестиция.

- Поискайте поне две мнения относно желаната от Вас инвестиция.

- Внимателно преценете всички плюсове и минуси.

- Поставяйте си ясни и реалистични цели на базата на получената информация и направения анализ.

- Избягвайте инвестиции, обещаващи Ви баснословен доход.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички