БНБ ще запознава депутати със създаването на смесено дружество за печатницата


БНБ ще запознава депутати със създаването на смесено дружество за печатницата
Снимка:

706

От Българската народна банка са поканили депутати от бюджетната комисия, за да ги запознаят с предстоящото създаване на смесено дружество за печатницата на банката. Това става ясно от съобщение на БНБ до Комисията по бюджет и финанси към НС, предаде „Фокус”.  

Решението на банката да слее печатницата с белгийската фирма „Франсоа Шарл Обертюр груп” предизвика множество спекулации. Представители на „Коалиция за България” изразиха мнение, че по този начин печатницата фактически се приватизира.

Според съобщението на 19 юни 2013 г. БНБ е обявила намерения за създаване на смесеното дружество. На 2 август 2013 г. банката публикува второ прессъобщение за мотивите си за мярката. Осигуряването на банкноти и сечене на монети е изцяло функции на БНБ, подчертават от финансовата институция.

„Парламентът няма право да се занимава с печатницата на БНБ. Можем да се занимаваме с паричната политика, но с технически въпроси – кой какво печата, не е наша работа”, заяви зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев от Коалиция за България. Нека поканим представители на БНБ да ни разкажат за какво става дума, допълни той.

„Не бива който и да е политик да прави атаки към функции на БНБ”, каза депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Неприемливо е която и да е политическа сила да се намесва с коментари по работата на независимата БНБ, подчерта депутатът.

По същество печатницата на БНБ се приватизира, коментира депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев. Според колегата му Георги Кадиев на БНБ е започнало да й става навик да „удря шамари на всеки, който открито критикува дейността й”.

 „Трябва да се прави разлика между независимост, институционална зависимост и контрол. Няма орган в света, който да не подлежи на някакъв контрол от друг орган. БНБ е независим орган. Но трябва да има обмен на информация”, заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Управителният съвет на БНБ ще бъде поканен на следващото заседание на комисията през септември.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички