Британската лихва запазва рекордно ниските си стойности


Британската лихва запазва рекордно ниските си стойности
Снимка: Getty Images/Guliver

2094

Централната банка на Англия (АЦБ) остави без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но сигнализира, че може да намали отново лихвените ставки на по-късен етап тази година, ако икономиката на Великобритания отслабне по-силно от очакваното.

За последно банката намали лихвените ставки с 25 базисни пункта на предходното си заседание в началото на август в опит да омекоти негативния ефект върху британската икономика от изненадващото гласуване на референдума на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз.

Също през август АЦБ поднови и своята "замразена" от доста време насам програма за покупки на държавни британски облигации, разширявайки я допълнително с възможността за покупки и на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда. По този начин нейната програма за "количествени улеснения" достигна размер от 435 млрд. паунда, съобщава БНР.

В стенограмата от днешното заседание се посочва, че британските централни банкери вече очакват по-сдържано от предишните прогнози забавяне на растежа на БВП на Великобритания през втората половина на 2016-а година.

Сега екипът икономисти на АЦБ вече прогнозира растеж на БВП през третото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, след като на заседанието през август те прогнозираха по-анемичен растеж от 0,1 на сто. В същото време обаче банката очаква инфлацията в страната да бъде малко по-ниска от досегашните прогнози.

Въпреки тази по-позитивна оценка Английската централна банка отбеляза, че не вижда промяна в очертанията на икономическите перспективи след референдума, на който британците гласуваха в подкрепа за Brexit.

Централните банкери продължават да очакват забавяне на бизнес инвестициите в страната, тъй като несигурността относно бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС натежават върху взимането на корпоративни решения. Според АЦБ обаче, потребителските разходи могат да се окажат по-издръжливи и устойчиви - поне на този етап.

Мнозинството членове на банката очакват ново понижение на основната британска лихва по-късно през годината, ако техните следващи прогнози, които ще бъдат оповестени през ноември, обрисуват икономическа картина, която в общ план отговаря на последните им прогнози от месец август.

АЦБ посочи, че годишната инфлация във Великобритания нарасна през август с 0,6% и се очаква да се върне обратно към целевото ниво от 2% през първата половина на следващата година.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички