БСК: Приходите от такса „смет” растат, отпадъците намаляват


БСК: Приходите от такса „смет” растат, отпадъците намаляват
Снимка:

553

За пореден път от Българската стопанска камара (БСК) изразиха мнение, че определянето на такса „смет” е несправедливо. Според съобщение на БСК за  периода 2007-2011г. обемът на събраните такси за битови отпадъци (ТБО) за страната се е увеличил с 47 % при средно годишен ръст от около 8%. В същото време, количествата събрани битови отпадъци (БО) намаляват със 17% (средно годишно с 3 %).

Значителният ръст на ТБО се дължи основно на промяната на данъчната оценка на имотите и отчетната стойност на активите (основата за събиране на ТБО), като изпреварва значително общото нарастване на цените на услугите, на основното потребление и на индустриално производство, твърдят от БСК.

Най-съществените увеличения на събраните такси са в общини с големи предприятия (София, Перник, Девня и др.) и в тези с курортни селища с интензивно ваканционно строителство (курортите по Черноморието и планините – Несебър, Приморско, Созопол, Априлци и др.).

В част от общините, в противоречие със законовите изисквания, приходите от такси за скрап превишават значително разходите по чистотата и управлението на битовите отпадъци. Това доказва, че практиката по определяне на таксата няма връзка с количеството на третираните БО и ефективното финансиране на съответните дейности.

Междувременно стана ясно, че пазарът на скрап в страната се е свил през 2012 г., предаде „Фокус”. По данни на Българската асоциация по рециклиране общото количество на скрап, реализирано през 2012 г., е 1 711 608 тона, като стойността на търгуваното количество е 1 964 000 лева. Наблюдава се спад от 384 692 тона за 2012 г., спрямо данните от 2011 г., когато общо реализираната суровина е била 2 096 300 тона.

Отрицателна тенденция в търговията се наблюдава при стомана, чугун и алуминий. Доста сериозен е спадът и при други метали – месинг, цинк и олово. Положителни тенденции се наблюдават единствено в реализацията на мед и на автомобилни акумулатори.

Общата тенденция е спад на обемите на реализираните суровини по всички показатели - внос, износ, потребление в страната, както и добито в страната. Като основна причина се посочва стресът в бранша, който е породен от влизането в сила на новите рестриктивни изисквания, въведени със Закон за управление на отпадъците, както и на дисциплинирането на компаниите, опериращи с черни и цветни метали и процесът на изсветляване на сектора.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички