БТПП: Липсата на финансиране и икономическата несигурност пречат на иновациите у нас


БТПП: Липсата на финансиране и икономическата несигурност пречат на иновациите у нас
Снимка:

406

Основните пречки за осъществяване на иновациите в България са липсата на финансиране, несигурността в икономически план и тежестта на административните процедури по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Това показа проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от юни 2013 г, предаде БГНЕС. Проучването е било проведено сред членове на Палатата и е било свързано с ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите. Оказва се, че големи промени в ситуацията у нас няма, тъй като подобно проучване на БТПП от 2012 г. посочва същите проблеми.

Източниците за иновативни решения са университетите и научните институти, но почти половината от предприятията (45%) не смятат, че в близките 3-5 години ще възложат на тях разработката на нов продукт, показват данните от новото изследване на иновативните нагласи. Спада делът на фирмите, възнамеряващи да възложат разработването на нов продукт - от 51% за 2012 г. на 35%. Намеренията на бизнеса за сътрудничество с образователни структури се изразяват най-вече в наемането на стажанти (при 82% от фирмите) и организирането на обучения (при 70%). Спрямо миналата година се наблюдава повишаване на дела на фирмите, които възнамеряват да наемат стажанти (с 15%).

Едва 23% от предприемачите заявяват, че могат самостоятелно да реализират дейности в областта на иновациите. 37% посочват като най-предпочитана форма за иновационна дейност партньорство с други фирми и университети, 26% - с чуждестранни фирми. Недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите са двете основни бариери пред сътрудничество бизнес-наука, показват още резултатите от проучването.

Конкурентният натиск налага предприятията да мислят за внедряване на иновации, за да оцелеят на пазара. Голям дял от фирмите (над 80%) имат намерения в близките години за производство на нови продукти или усъвършенстване на съществуващите. Основните препоръки, които имат фирмите за управлението на двата фонда – Националния иновационен фонд и Фонд "Научни изследвания", са за повече прозрачност и ефективност.

Към новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, членовете на БТПП имат принципни препоръки за намаляване на административната тежест при процедурите, повишаване на административния капацитет и съкращаване на сроковете за оценяване на проектите. Имайки предвид ограниченията за редица производства и дейности при Оперативна програма "Конкурентоспособност", която е източник за финансиране на иновативни проекти, предприемачите поставят под особено внимание необходимостта при новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" да се даде възможност за участие на всички производствени сектори или дейности. Представителите на бизнеса настояват и за ясна правна уредба и недопускане на тълкуване от администрацията; подобряване на административния капацитет на управляващия орган; включване като допустими разходи тези за управлението на спечелен проект.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички