БВП на Испания с по-малък спад


БВП на Испания с по-малък спад
Снимка:

647

Въпреки че все още не може да се говори за излизане на Испания от кризата, спадът на БВП на страната е намалял на 0,1% през второто тримесечие на годината, сочат официални данни, цитирани от БГНЕС.

Миналата седмица Испанската централна банка обяви същата информация. Подобно на правителството финансовата институция очаква връщане към растеж през третото тримесечие. Испания, която изпадна в рецесия преди две години, регистрира спад на БВП с 0,8% в последното тримесечие на 2012 г. и с 0,5% през първото тримесечие на 2013 г.

Периодът април-юни е осмото поредно тримесечие на спад, което е „следствие от негативния принос на вътрешното търсене и паралелно с това на положителния принос на външното търсене", съобщи Националният статистически институт на Испания в комюнике. С други думи динамиката на износа все още не успява да компенсира слабото потребление на домакинствата в страната, в която безработицата достигна 26,26%.

На годишна основа БВП е намалял с 1,7% през второто тримесечие, докато правителството очакваше спад с 1,3%. ЕК и МВФ обаче са по-песимистично настроени, като първата предвижда спад на БВП през 2013 г. от 1,5%, а втората - от 1,6%. Окончателните данни за растежа през второто тримесечие ще бъдат публикувани на 29 август.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички