Бъдещият държавен секретар на САЩ смята санкциите срещу Русия за неефективни


Бъдещият държавен секретар на САЩ смята санкциите срещу Русия за неефективни
Снимка: Getty Images/Guliver

2158

Изпълнителният директор на Exxon Mobile и бъдещ американски държавен секретар Рекс Тилърсън смята, че санкциите срещу Русия са неефективни, но само защото не се държи на тяхното изпълнение. Това заяви в интервю ръководителят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс, който е и съветник на избрания президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Прибъс, който ще е ръководител на сътрудниците на президента в следващата администрация, беше попитан дали е вярно, че Тилърсън подкрепя свалянето на санкциите срещу Русия. „Той е казвал, че те са неефикасни, но причина за това е, че не се настоява за тяхното изпълнение“, каза Прибъс. „Неговата гледна точка се изразява в това, че ако не се настоява за изпълнението на санкциите, то те няма да бъдат ефикасни“, каза политикът.

По думите му Тилърсън смята, че санкциите са „важен елемент от международната стратегия и дипломация“.

Прибъс също така беше попитан дали новият американски президент има намерение да запази ограниченията срещу Москва. „Не съм готов да очертавам нашата външна политика“, каза той. „Ако водим санкции, то е необходимо да настояваме за тяхното изпълнение, към такава позиция той (Тръмп) се придържа. А какво ще стане в това отношение по-нататък, ще видим“, посочи той.

Според коментар на американското издание „Политико“ върху интервюто на Прибъс не е изключено Тръмп да свали санкциите. „Отказът на Прибъс да изключи сваляне на санкциите по отношение на Русия идва в същия ден, в който преходният щаб обяви плановете за назначаване ръководителя на „ЕксонМобил“ Рекс Тилърсън на поста държавен секретар“, посочва вестника.

Бъдещият дипломат номер едно на САЩ получава „Орден на приятелството“ от Кремъл заради „значителен принос в укрепването на сътрудничеството в топлоенергийния сектор“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички