Българите все по-често предпочитат кредити в лева


Българите все по-често предпочитат кредити в лева
Снимка:

649

С 5% за месец се е увеличил броят на хората, които са изтеглили ипотечен кредит в българска валута, сочи анализ на „Кредит Център” за месец юли. Според експертите причината е, че условията по кредитите в лева се подобряват по-бързо в сравнение с тези по кредитите в евро, както и че при изтеглянето на левов кредит отпада необходимостта от превалутиране на месечната вноска, когато доходите на потребителите са в български пари.

„През последните месеци, когато нашите клиенти трябва да изберат валутата на ипотечния си кредит, изборът им все по-често спира на лева”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg. „Освен че няколко банки вече предлагат малко по-ниски лихви по левовите си кредити, на пазара могат да се намерят и оферти с по-висок процент финансиране, ако кредитът бъде изтеглен в българска валута. В повечето банки пък лихвите по кредитите в лева и евро са изравнени. Всичко това кара потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем”, допълва Тошев.

Според анализа ръстът при потребителските кредити се запазва и през юли.  Основната причина хората да се възползват от тях са належащите ремонти в дома.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 35 010, като най-много заеми са взели софиянци. 54% от кредитите са в лева. Потребителите между 26 и 35 години остават най-активни на ипотечния пазар – те представляват 52.4% от всички. Нараснал е делът а кредитополучателите над 45 години – през юли те са близо 19% от всички при 13.6% в предходния месец.

И през юли 80% е делът на заемите между 10 000 и 50 000 евро. Останалите 20% са сравнително равномерно разпределени между останалите размери на ипотечните кредити, като близо 7% от заемите през месеца са между 50 000 и 70 000 евро. Най-малко са кредитите до 10 000 евро. Те около 3% от всички. Външен заем над 90 000 евро са предпочели 4.8% от всички потребители през юли.

Покупката на жилище е причината за над 98.6% от потребителите да изтеглят ипотечен кредит през юли. За лично ползване заеми са взели останалите 1.4%.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички