Българка ще ръководи мисията на МВФ в Гърция


Българка ще ръководи мисията на МВФ в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

3472

Българката Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд и ще участва в преговорите с гръцкото правителство в Атина от страна на фонда.

Новината съобщи говорителят на институцията Джефри Райс, както и Елена Панарити – съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите, предаде Нова телевизия.

Ива Петрова е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. Започва работа като експерт в БНБ през 1997 година. От 1999 до 2004 година учи макроикономика в Мичиганския щатски университет и получава титлата доктор. Успоредно получава и мастърска степен по статистика.

Веднага след завършването Ива Петрова започва работа в МВФ във Вашингтон като икономист. От 2012 година вече е на позиция старши икономист. Участвала е в екипа, който работи по гръцкия дълг.

Очаква се редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд в България да приключи днес. За две седмици експертите, ръководени от Мишел Шанън, са направили проверка на финансови и икономически показатели на страната ни.

Мисията на Международния валутен фонд бе за последно в България през юни миналата година – десетина дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. Тогава банковата ни система бе определена като стабилна, а необслужваните кредити – като обезпечени с буфери. За двете седмици, когато експертите от фонда са у нас, в разгара си бяха дебатите по ратификацията на договорите с банките – посредници за поемането на дълг от 16 млрд. лева за три години. В последните дни от мисията започна работата и по спешните законодателни промени, които се налагат заради забавянето на съда по делото за несъстоятелност на КТБ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички