Цената на виртуалната валута ще скочи при Grexit


Цената на виртуалната валута ще скочи при Grexit
Снимка:

1678

Светът очаква със затаен дъх какво ще реши гръцкият народ на предстоящия референдум, пише The Guardian. Ако решението е “да”, Гърция ще приеме спасителния план на Тройката и ще се подложи на финансови ограничения. При “не”, страната ще направи първата крачка към излизане от еврозоната.

Не всеки се страхува от перспективата за “гърцкото излизане”. Ако разклатената средиземноморска икономика приложни стриктен финансов контрол, за привържениците на бит-монетите това ще означава край на хубавите дни за виртуалните пари.
На теория, когато конвенционалната финансова система има проблеми, алтернативните валути, каквато са бит-монетите, имат шанс да покажат потенциала си. Децентрализирана им природа прави невъзможен контрола от страна на която и да е централна банка и те могат да се превърнат в идеален инструмент за изнасяне и внасяне на пари в държавата без правни последствия.

Това е причината, която накара съоснователят на компанията за обработка на транзакции с бит-монети Bitpay Тони Джалипи да напише в Twitter, че очаква цената на виртуалната валута да се увеличи до между 610 и 1250 долара, ако Гърция напусне еврозоната. В момента цената на валутата е 250 долара.

Една от причините, заради която привържениците на бит-монетите гледат на кризата като на добра възможност, са спомени от предишни кризи в еврозоната. При банковия колапс в Кипър през 2013 година, страната наложи контрол върху капитала, за да предотврати масово изтичане на валута в ситуацията на паника. Този колапс съвпадна с първото голямо увеличение на цената на бит-монетите. В началото на годината тя беше 20 долара и скочи 10 пъти до първите дни на април. Тогава увеличаването на цената на крипто валутата се отдаваше на банковата криза, но според Натаниъл Попър, автор на книгата “Дигиталното злато: неразказаната история на бит-монетите”, увеличението по-скоро е било предизвикано от прилива на пари от Силициевата долина.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички