Червеняков: 270 млн. от евросредствата са под риск


Червеняков: 270 млн. от евросредствата са под риск
Снимка:

697

Има меморандум на ЕК от юли, в който се казва, че по отделните европейски програми около 270 млн. са намират под риск. У нас две програми закъсняват – „Конкурентоспособност” и „Техническа помощ”, но там е най-големият брой по изплатените средства. Към септември месец тази година са 35% и мисля, че това са темпове, които са относително добри. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по европейските въпроси в НС Младен Червеняков, предаде КРОСС.

Това, което се прави в момента е да се ускори усвояването на средствата, които са договорени и да се направи опит по един регламент на ЕС да се договорят нови големи проекти, които там, където по отделни програми не могат да бъдат усвоени средства, да се насочат към тези проекти", каза още Червеняков. Той даде пример като такива Северната скоростна тангента и закупуването на пожарни автомобили на МВР.

По думите му еврофондовете са национален приоритет и трябва да се търсят решения, които ще позволят първо да се приключи договарянето за следващия период в края на годината и разплащането през следващите две години.

„За тези три месеца работа изплатените средства скачат от 27% на 35%. Ако за всеки три месеца имаме с 8% увеличение, смятам, че това е добър темп за страната", каза още депутатът. Според него основните проблеми на Оперативна програма „Транспорт” са два. Първо, изграждане на интегрирана транспортна стратегия за развитието на транспорта в България, тъй като има отделни стратегии за отделните видове транспорт. И второ, да могат да се определят поредността на обектите, които ще бъдат реализирани през следващия програмен период. Червеняков допълни, че има много проекти, които могат да бъдат реализирани като тунела под Шипка, довършването на магистрала Струма. „Имаме и други задължения, които вече са поети от страната ни пред ЕК за изграждането на този коридор", добави депутатът. Той оцени ОП „Транспорт” като „една от отличниците, която най-добре се справя с реализирането на съответните средства."

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички