Четири тенденции при кредитите до заплата през 2012 г.


Четири тенденции при кредитите до заплата през 2012 г.
Снимка:

3563

Броят на редовно върнатите микрокредити, или т. нар. кредити до заплата, постоянно се увеличава.

Това отчитат от финансовото дружество НетКредит. Те обясняват тенденцията с по-усъвършенстваната система за идентификация на потенциалните клиенти и отсяването на евентуалните измамници и некоректни платци.

От компанията прогнозират още 3 тенденции при този тип заеми.

И през 2012 г. интересът към тези услуги ще продължава да нараства – основно във връзка с растящите цени на горивата, бензина и тока, от една страна, както и заради продължаващото забавянето на заплатите – от друга. Това логично ще доведе до увеличаване на броя отпуснати кредити, твърдят от дружеството.

Именно тегленето на заем до заплата повече от веднъж е още една линия на поведение, която ще се затвърди през настоящата година, според тях.

„Около 80% от редовните ни клиенти са теглили суми от нас по 3 и повече пъти., т.е. имат нужда от тази услуга, затова я ползват отново”, допълват от дружеството.

Предсрочното връщане на микрокредитите е друга тенденция, която също ще се забелязва през следващите месеци.

„Едно от предимствата на кредитите до заплата е, че се много гъвкави. Така, ако човек върне заема по-рано от уговорения срок, той плаща и по-малка такса, изчислена на база на дните, за които е ползвал сумата. Не се начисляват никакви наказателни лихви. Хората все повече осъзнават това удобство и го използват”, уточняват от НетКредит.

Заемите до заплата са сравнително нова за България услуга и представляват малки суми (до 399 лв.), които се теглят за кратък период (до 30 дни).

Обикновено служат за покриване на текущи нужди, като храна, ток, телефон, медицински услуги и др. На Запад и в САЩ този тип кредити (известни като payday loans) са много познати и широко използвани. Във Великобритания заемите до заплата бележат 4-кратен ръст през 2009, в сравнение с 2006 г., като средният размер на кредита е около 300 британски лири.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички