Чобанов: Актуализирането на бюджета е знак, че ще се разплатим с бизнеса


Чобанов: Актуализирането на бюджета е знак, че ще се разплатим с бизнеса
Снимка:

405

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че актуализацията на бюджета е знак към бизнеса, че ще бъде прекратена политиката на неразплащане, предаде БГНЕС. Само поради забавянето на възстановяването на ДДС през миналата година, както ми докладваха от НАП, вече сме задължени и с лихви в размер на 25 млн.лв., а за първите 5 месеца на годината тези лихви са над 12 млн.лв., уточни той.

При актуализацията на бюджета голяма част по посока разходи ще бъде за разплащане на задължения към бизнеса. Очакването за БВП е да е с 1.5 млрд.лв. по-нисък и с 1 млрд. лв. по-ниско потребление, което също оказва влияние върху данъчните приходи. От данъка върху лихвите са събрани досега 29 млн.лв., а са разчетени 132 млн.лв. - най-много 70 млн.лв. от тях изглежда няма да бъдат събрани. Очакваните приходи и от ВЕИ също няма да дойдат. Само тези неща, които изброих са за 300 млн.лв. общо, които няма как да бъдат наваксани заради процеса на планиране, коментира Чобанов. По думите му размерът на дълга се запазва - държавата не е задлъжняла допълнително над предвидения в бюджета.

Политиката на фискална консолидация е фактор за осигуряването на растежа и заетостта,  заяви още Чобанов. Приспособяването на фискалната политика ще позволи, при запазване на приемствеността по отношение на макроикономическата и фискалната стабилност, да се даде по-голяма свобода за финансиране на политики и сектори, генериращи икономически ръст.

Според статистически данни през 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е с 2,6% по-нисък от този през 2008 година. Инвестициите също са далеч от предкризисните нива, а общата загуба на заетост за периода 2008–2012 г. е 543,4 хил. работни места или 14,2 на сто.

Сред краткосрочните приоритети на правителството са ускореното плащане от страна на държавата по изпълнени договори и своевременно възстановяване на данък добавена стойност. Предвижда се и ревизизиране на административните такси, както и въвеждането на разходо-покривния принцип при определяне им.

По отношение на борбата с контрабандата и сивата икономика, Чобанов заяви, че един от методите е общи проверки, каквито през миналата седмица бяха извършени от НАП, Митници и Министерство на земеделието и храните, по отношение на пазара на плодове и зеленчуци. Друг механизъм, който ще бъде приложен законодателно за повишаване на събираемостта се отнася за преодоляване на фактическите кражби на ДДС при вътрешнообщностните доставки на стоки. Румъния има много добър пример в тази посока и и в момента се работи за въвеждането на този пример, уточни Чобанов.

Според Чобанов целта на актуализацията на бюджета е да се преустанови практиката за натрупване на просрочия към бизнеса и увеличаване на невъзстановения ДДС, които спомагат за изпълнение на фискалната цел, но се отразяват негативно на икономическата активност.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички