Чобанов: Публичните финанси се влошиха заради фискалния резерв


Чобанов: Публичните финанси се влошиха заради фискалния резерв
Снимка:

528

Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда. Това заяви след заседанието на МС финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БГНЕС. Той потвърди, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост. "

Оценката за неизпълнение на приходите е сведена до 555 млн. лв. Очаква се преизпълнението от неданъчните приходи да е 347,6 млн.лв, а приходите от продажба на емисии да са малко по-големи. Изпълнението на приходите се очаква да бъде 207,4 милиона лева или 0,3% от БВП.

От страна на разходите, липсват гъвкавост и буфери. По отношение на изчерпването на буферите – от началото на годината са одобрени разходи за 357 милиона лева, посочи Петър Чобанов.

286 милиона лева е допълнителният ресурс, който предвиждаме за актуализацията на бюджета по отношение на разходите. Имаме една актуализация, която увеличава дефицита от 1,3% до 2%. С тези 2% ще останем в кръга от страни от ЕС с толкова нисък дефицит в бюджета, допълни министърът.

По думите му общият размер на дълга от 14,6 млрд. лв. няма да се промени. Слабост на досега водената политика беше липсата на отношение към фискалната политика, което пречеше на развитието на икономиката.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички