Чобанов: Тази година ръстът на икономиката ще е под очаквания


Чобанов: Тази година ръстът на икономиката ще е под очаквания
Снимка:

704

През 2013 г. икономиката на България ще отбележи по-нисък от прогнозирания ръст, но през следващата година ще набере инерция. Това заявява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Ройтерс, цитирано от БГНЕС.

По думите на Чобанов причините за по-ниския растеж са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност у нас, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване.

Ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8%, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст, казва в интервюто финансовият министър. "Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции", допълва той.

Според Чобанов бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци. "Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа", допълни още той. Чобанов коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на следващата година.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички