Ципрас подвежда народа си, твърди Financial Times


Ципрас подвежда народа си, твърди Financial Times
Снимка: Getty Images/Guliver

2029

Ципрас не само прекали, но сега подвежда народа си с референдума на 5 юли, пише в своя статия вестник Financial Times.

В петък вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас направи изненадващо изявление, призоваващо за референдум за последните предложени условия на разширение на спасителен план от кредиторите на Гърция. Този ход доведе до срив в преговорите в събота и изправи Гърция пред невъзможността да плати навреме задълженията си от 1,6 млрд. евро към МВФ.

"Неговата тактика вече се провали, защото еврозоната отказа да разгледа възможността за разширяване тяхната спасителна оферта до датата на референдума. До неделя, когато гърците трябва да дадат своя глас, вече няма да има сделка за обсъждане на масата, пише финансовото издание. Статията отбелязва, че премиерът дори не е формулирал въпроса, за когото гърците ще гласуват с "да" или "не".

Според Financial Times гръцкият референдум няма да бъде допитване за спасителния план, а гласуване за това дали валутата ще остане евро или страната ще се върне към драхмата.

Ципрас обяви, че предстоящият референдум ще бъде за новото споразумение, когато всъщност става дума за друго – излизането на Гърция от еврозоната. Вчера вечерта Ципрас направи изявление по гръцката телевизия, за да увери гражданите, че депозитите им са в безопасност.

В заключение вестникът упреква лидерите от еврозоната. "Заплахата за еврото винаги е била проблем, забулен в аурата на политическата невъзможност", пише изданието. "Но с всеки ден и двете страни изглеждат по-склонни да се отдадат на критиката, а не на конструктивния ангажимент. Сега Гърция стои пред пропаст и става все по-трудно да се измъкне".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички