Ципрас се опасява, че мостовото финансиране ще върне рецесията


Ципрас се опасява, че мостовото финансиране ще върне рецесията
Снимка: Getty Images/Guliver

2638

Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в петък сутринта, няколко часа преди Еврогрупата да реши дали да одобри новия план за помощ на Гърция, съобщава БГНЕС.

Според Ципрас предложената от Германия алтернатива ще донесе нова криза. "Някои се стремят към това системно, но ние имаме отговорност да се противопоставим", заяви Ципрас в края на нощния парламентарен дебат.

Гърция може да получи 6,04 милиарда евро мостово финансиране, ако финансовите министри от еврозоната не могат да се споразумеят за планирания трети спасителен план за Атина, когато се срещнат в петък, пише германския вестник Bild, позовавайки се на предложение на Европейската комисия.

Според германския вестник мостовото финансиране ще бъде изплатено в срок от три месеца.

Гръцкото правителство изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на еврозоната на 12 юли", заяви Ципрас.

"На срещата на върха на 12 юли беше постигнато трудно решение, а правителството изпълнява това, което беше договорено тогава", каза Ципрас, като подчерта, че "не съжалява, че се е борил за правата на хората и е избрал компромиса с кредиторите".

Премиерът се фокусира върху новия гръцки приватизационен фонд, който ще бъде базиран не в Люксембург, както първоначално искаха кредиторите, а в Атина. Част от постъпленията ще отидат за рекапитализиране на банките и за икономическото развитие, подчерта Ципрас.

Според ръководителя на правителството "няколко часа по-късно министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос ще води нова битка на заседанието на Еврогрупата, защото германският финансов министър Волфганг Шойбле ще представи неразумни искания за крачка назад от вече постигнатите договорености".

"Ако това се случи, това няма да бъде поражение за Гърция, ще бъде поражение за цяла Европа", заяви Ципрас.

Финансовите министри от Еврозоната трябва да се срещнат в Брюксел днес, за да обсъдят трети спасителен план, договорен с кредиторите.

По-рано гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос изрази своето несъгласие за приемането на друг временен заем, с който страната да погаси настоящите си задължения, пише гръцкия вестник "Катимерини".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички