Credit Suisse ще плати глоба от 5,28 млрд. долара на САЩ


Credit Suisse ще плати глоба от 5,28 млрд. долара на САЩ
Снимка: Getty Images

3496

Швейцарската банка Credit Suisse постигна споразумение с американските власти, което предвижда плащането на глоба в размер на 5,28 милиарда долара и урегулиране на претенциите към нея за манипулиране с ценни книжа в навечерието на финансовата криза от 2008 г. Това се казва в официално съобщение на банката, качено на нейния сайт.

"Credit Suisse обявява, че е постигнала принципно споразумение с министерството на правосъдието на САЩ по отношение на оставащите въпроси, свързани с ипотечните ценни книжа, обезпечени с недвижимост, вид бизнес, който се е осъществявал в течение на 2007 г.“, се казва в комюникето.

Банката ще изплати на САЩ 2,48 милиарда долара и още 2,8 милиарда като компенсация на собствениците на домове и местните общини, пострадали от спада на цените на пазара на недвижимо имущество.

Американските регулатори смятат, че редица крупни банки по време на световната финансова криза са занижавали рисковете по ценните книжа, които в крайна сметка бяха продадени на американските ипотечни компании Fanny Mae и Freddie Mac, тясно свързани с американското правителство.

Администрацията успя да принуди 6 банки да платят глоби в размер на 46 милиарда долара във връзка с краха на ипотечните кредити, който стана причина за възникването на световната финансова криза.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички