Deutsche Bank ще обсъжда силно необходими мерки за бъдещето си


Deutsche Bank ще обсъжда силно необходими мерки за бъдещето си
Снимка: Getty Images / Guliver

2682

През почивните дни ръководството на най-голямата германска банка Deutsche Bank ще обсъжда радикални мерки за своето спасение, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Една от тези мерки стана ясна в сряда: през август Deutsche Bank е водил преговори за сливане с втората по активи банка във Федералната република Commerzbank. Но тази идея е изоставена, защото е нежизнеспособна.

Истината е, че самият факт за тези преговори и срещата през почивните дни могат да означават това, че банката не може да си позволи дългосрочно преструктуриране, което беше обявено през есента на 2015 г. Положението бързо трябва да се подобри.

Ръководството на Deutsche Bank, включително изпълнителният директор Джон Крайън, който оглави банката миналото лято, се отнася студено към възможността за сливане, заявиха пред WSJ хора, запознати с вътрешните преговори в банката.

Сливането може да предизвика въпроси във връзка със спазването на антимонополното регулиране. По тази причина Deutsche Bank обмисля продажбата на бизнеса за управление на активи: или напълно, или частично. Банката би желала да запази основата на този бизнес, защото той й носи стабилен доход, но е готова да обсъди възможността за продажбата на негови части.

През 2015 г. банката регистрира 6,8 милиарда евро загуби, а за последната година е загубила почти половината от капитализацията си. Това лято МВФ нарече Deutsche Bank най-рисковата от системно значимите банки за световната банкова система. В стрес тестовете на ЕЦБ Deutsche Bank се нареди сред десетте с най-лош резултат.

В края на юни банката имаше 29 милиарда евро активи от трето ниво на ликвидност /това са най-малко ликвидните активи/, написа по-рано Financial Times. Преди всичко това са деривати и проблемни поевтинели дългове. Макар че от 2007 г. Deutsche Bank намали техния размер с 67%, те достигат 47% от нейния акционерен капитал. Подобни инструменти трудно могат да бъдат оценени по пазарни цени, а след британския референдум на практика те не могат да бъдат продадени.

Рейтингът на Deutsche Bank по скалата на Moody's достига Baa 2, което е с две степени по-високо от рейтинга „боклук“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички