„Дойче Телеком” увеличи печалбата си, но гръцкият й филиал работи на загуба


„Дойче Телеком” увеличи печалбата си, но гръцкият й филиал работи на загуба
Снимка:

647

„Дойче Телеком", която е най-голямата телекомуникационна компания в Европа, е увеличила чистата си печалба с 10% през второто тримесечие на годината. Така спечеленото от компанията достига 530 млн.евро, предаде БГНЕС. В същото време обаче печалбата на контролираният от компанията гръцки телеком ОТЕ се е свила с 43% през първите шест месеца на 2013 г.

Общите приходи на „Дойче Телеком" са се повишили с 5,4% до 15,2 млрд. евро, което е надхвърлило средната прогноза на пазара от 14,6 млрд. евро. Според оценката на "Дойче Телеком" печалбата й преди плащането на лихви и данъци през 2013 ще достигне около 17,5 млрд. евро. Компанията също така понижи прогнозата си за свободен паричен поток през тази година - до 4,5 млрд. евро от очакваните по-рано 5 млрд. евро.

Американският клон на "Дойче Телеком" - T-Mobile USA - е увеличил броят на абонатите си през април-юни с 688 хиляди, като за пръв път от три години е регистрирал печалба за тримесечието.

Положението на гръцкия телекомуникационен оператор ОТЕ обаче не е толкова оптимистично. Компанията, която се контролира от „Дойче Телеком”, регистрира намалена печалба с 43% за първото полугодие на 2013 г. Така спечеленото от нея пада до 223,9 млн.евро.

Приходите на ОТЕ също са се понижили с 10,1% до 1,97 млрд. евро, докато печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация е намаляла със същия процент до 688,4 милиона евро.

През второто тримесечие на годината ОТЕ е регистрирала спад на печалбата с 39,5% до 57,2 милиона евро. От компанията обвиниха за лошия резултат нарасналата конкуренция на пазара.

ОТЕ е най-големият телекомуникационен оператор на Балканите с над 20 хиляди служители в Гърция, Румъния и Албания. През юли компанията продаде своя български клон Глобул на норвежкия гигант "Теленор" за 717 милиона евро.

Бившата държавна ОТЕ е сред първите гръцки компании пуснати за приватизация през 2010 г. Силно засегната от дълговата криза, гръцка икономика се нуждае от свежи пари от ЕС, ЕЦБ и МВФ, но те могат да дойдат само след осъществяването на радикални реформи за ограничаване на държавните разходи и приватизация на местните компании.  

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички