Двуцифрен ръст на картовите плащания в България


Двуцифрен ръст на картовите плащания в България
Снимка:

440

Изхарчените средства с карти Visa издадени от българските банки-членове отбелязват 33% увеличение през 2011 година, сочат нови данни, обявени от Visa Европа днес.

Увеличаването на безкасовите плащания чрез карти, а в бъдеще и през мобилни телефони, ще доведе до намаляване на сивата икономика, смятат мениджърите на компанията за безкасови плащания.

Според проучвания на база на реални данни от икономиките на всички европейски държави, както и въз основа на интервюта в страните, включително и в България, австрийски икономисти са стигнали до извода, че 10 процента ръст на електронните плащания в дадена страна водят до пет процента спад в размера на сивата икономика.

Картовите разплащания с Visa вече съставляват 3% от индивидуалния потребителски разход направен в България, спрямо 2,3% през 2010 година и достигат стойност от 712 милиона евро.

Дебитните карти Visa все повече се утвърждават като предпочитаното средство за разплащания в Европа и в частност, в България. У нас дебитните карти Visa отбелязват ръст на изхарчените средства на мястото на покупката от 38% и увеличение в броя на транзакциите на мястото на покупката от 47%.

Все повече потребители и търговци оценяват удобството, сигурността и ефективността на електронните разплащания. И тази година най-голямо увеличение беше отчетено при дебитните карти, коментира Питър Айлиф, главен изпълнителен директор на Visa Европа.

От компанията очакват ръстът на електронните разплащания да продължи и през 2012 година.

Тази година ще стартират услуги за мобилни разплащания, както и дигитален портфейл.

До 2020 година повече от половината от всички транзакции с карти Visa в Европа ще се извършват с помощта на мобилно устройство, прогнозират от компанията.

От там обявиха още, че измамите с карти Visa в Европа са достигнали най-ниските си нива в историята през 2011 година. Съотношението на извършени измами спрямо направени плащания отбелязва спад от 27% и в момента е 0,038%, което означава, че измамите сега съставляват по-малко от четири евро цента на всеки 100 евро похарчени в Европа.

През 2012 година Visa Европа очаква броят на безконтактните карти в Европа да достигне 50 милиона и на пазара да излязат първите мобилни телефони, които позволяват осъществяването на плащания на мястото на покупката. 

Българският пазар е най-бързо растящият пазар за картови плащания, защото има да догонва средноевропейските нива, смятат експертите.

Ако за България на 100 лева, три са изхарчени чрез разплащателна карта, то в Европа едно на всеки седем евро са платени чрез карта.

За сравнение това съотношение през 2010 година е било 1 на 8 евро, а през 2000 година – 1 на 18 евро.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички