Държави от ЕС давали незаконни данъчни облекчения на Fiat и Starbucks


Държави от ЕС давали незаконни данъчни облекчения на Fiat и Starbucks
Снимка: Getty Images / Guliver

3450

Люксембург и Нидерландия са давали незаконни данъчни облекчения на компаниите Fiat и Starbucks. Това съобщиха от Европейската комисия.

"След задълбочени разследвания, които започнаха през юни 2014 г., Комисията заключи, че Люксембург е предоставил избирателни данъчни предимства за финансовия филиал на Fiat, а Нидерландия — на филиала за печене на кафе на Starbucks. Във всеки от тези случаи данъчните становища, издадени от съответния национален данъчен орган, изкуствено са занижили дължимия от дружеството данък.

Поради това Комисията разпореди на Люксембург и Нидерландия да съберат неплатения данък съответно от Fiat и Starbucks с цел да се премахне неоправданото конкурентно предимство, от което са се възползвали, и да се възстанови равенството с другите предприятия в подобно положение. Подлежащите на връщане суми възлизат на най-малко 20 милиона евро за всяко дружество. Това означава също, че дружествата вече няма да могат да се възползват от по-благоприятното данъчно третиране, предоставено с тези данъчни становища", заявяват от ЕК.

Това е първият сериозен резултат от разследване на ЕК, след като миналата година излязоха разкрития на международен консорциум от разследващи журналисти. Покрай така наречения скандал "Люкслийкс" публикуваха имената на стотици големи фирми, които са получавали специални схеми за избягване на данъци от Люксембург.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички