Държавният дълг на САЩ достигна 20 трлн. долара за първи път в историята


Държавният дълг на САЩ достигна 20 трлн. долара за първи път в историята
Снимка: Gettyimages.com

2281

Националният дълг на САЩ за първи път в цялата история на страната премина прага от 20 трилиона долара, съобщи в. Washington Examiner, като подчерта, че това се случва броени дни, след като президента Доналд Тръмп подписа законопроект за премахване тавана на дълга и даде зелена светлина на неограничените федерални заеми.

Медията припомня, че в средата на март американският дълг бе замразен на 19,84 трлн, което накара министерство на финансите да положи големи усилия, за да гарантира, че федералното правителство може да функционира и без допълнителни заеми. Това даде на Белия дом време за провеждане на консултации с Конгреса, който в края на миналата седмица прие закон за временно увеличаване на горния праг на държавния дълг.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа този закон в петък, като позволи да се възобнови процесът по заемане на средства. От тогава до сега данните посочват, че националният дълг на страната е скочил с 318 млрд. долара и към днешна дата е 20,162 трилиона, което е със 100% по-високо от брутния вътрешен продукт на страната (19,3 трилиона).

Порталът, наблюдаващ състоянието на американския дълг, подчерта, че по време на предизборната си кампания Тръмп критикуваше тогавашния президент Барак Обама именно заради финансовите задължения на страната по негово време. Тогава той настояваше за ограничаване на харчовете и необходимостта от контрол над увеличаването на дълга.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички