Държавният дълг расте с над 2 млрд. евро за 4 години


Държавният дълг расте с над 2 млрд. евро за 4 години
Снимка:

570

Размерът на държавния дълг в края на месец юли възлиза на 6,9 млн. евро. Така се оказва, че за последните четири години той е нараснал с 2,15 млрд.евро. На месечна база обаче - в сравнение с юни 2013 - се регистрира спад от 18,1 млн.евро, съобщават от Министерство на финансите, цитирани от КРОСС. Намалението се дължи преди всичко на зивършените плащания по ДЦК, емитирани на вътрешния пазар. Към момента вътрешният дълг е 3,2 млн.евро, а външният – 3,8 млн.евро.

Фискалният резерв на държавата пък е намалял с 2,14 млрд. лв. до 5,57 млрд. лв. Така общо от увеличението на дълга и намалението на наличните пари на правителството фискалната позиция на хазната за четири години се е влошила с 4,2 млрд. лв. Според закона за държавния бюджет фискалният резерв на страната трябва да бъде 4,5 млрд. лв. в края на годината. В същото време обаче именно през последните месеци на годината са най-големите разходи на държавата, тъй като тогава по традиция хазната разплаща голяма част от текущите си задължения към бизнеса.

В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 16,9%. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9,1%, а на вътрешния държавен дълг е 7,8% от БВП. В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 46,3%, а външните - от 53,7%.

В края на юли валутната структура на дълга достига следните стойности:
52,0 % - в евро;
33,8 % - в левове;
12,8 % - в щатски долари;
1,4 % - в други валути.

Извършените плащания по държавния дълг през юли възлизат на 263,5 млн. лв.

Държавногарантираният дълг през месец юли достига до 447,5 млн. евро. В номинално изражение той бележи намаление приблизително с 3,8 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец, което е резултат основно от извършените през месеца погашения по външните държавногарантирани заеми.

Към края на юли вътрешните държавни гаранции са в размер 14,8 млн. евро. Съотношението държавногарантиран дълг/ БВП е в размер на 1,1%.

В понеделник беше проведен аукцион, на който успешно бяха емитирани едногодишни държавни ценни книжа с номинал 300 млн. лв. Постигнатата доходност на аукциона беше 0,6%. От МФ се похвалиха, че успяват да намерят финансиране на вътрешния пазар при изключително добри условия. Именно затова през последните четири години се увеличава предимно вътрешният държавен дълг на страната - с 1,77 млрд. евро до 3,2 млрд. евро. В същото време външният дълг е нараснал само с 375 млн. евро до 3,7 млрд. евро, сочат данните на МФ. В края на юли държавният дълг е само 17,1% от БВП на страната. По този показател България е на второ място сред страните в ЕС, като ни изпреварва само Естония.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички