ЕЦБ: Кредиторите да дадат яснота за облекчаването на гръцкия дълг


ЕЦБ: Кредиторите да дадат яснота за облекчаването на гръцкия дълг
Снимка: Getty Images/Guliver

2162

Гръцките кредитори трябва да създадат яснота във връзка с постигането на споразумение за облекчаване на дълга на Атина по време на предстоящата си среща следващия месец. За това призоваха от Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от AFP.

„Много е важно да бъде постигнато споразумение по време а срещата на еврогрупата на 15 юни“ каза Беноа Кьоре,член на управителния съвет на финансовата институция, по време на конференция в германския град Франкфурт.

Ако бъдат приети, мерките за облекчение на финансовата тежест на Гърция, няма да влязат в сила преди 2018 г. Въпреки това „изясняването по отношение на мерките днес ще помогне за предварителното разпределение на много от помощите за страната, най-вече за въстановяването на доверието“ у дома и в чужбина, каза още той.

По думите му яснотата във връзка с дълга също така е и необходимо условие за това гръцките акции да придобият необходимите качества, за да се търгуват в рамките на програмата на ЕЦБ за купуване на активи.

Еврогрупата, която се състои от финансовите министри на страните от еврозоната, не успя да постигне единодушие по отношение на Гърция по време на предишната си среща на 22 май. За постигането на окончателно решение допринася и протеворечията за фискалните цели на Гърция между Международния валутен фонд (МВФ) и европейските кредитори, начело с Германия. В същото време по-строгата финансова позиция на Берлин не се очаква да се промени, тъй като в страната предстоят парламентарни избори през септември, а обществеността е настроена негативно спрямо още финансова помощ за балканската държава.

Германското правителство също така обеща на депутатите в страната, че няма да предлага допълнителна финансова помощ за Гърция без съгласието на МВФ.

Фондът обаче смята, че европейските прогнози за растежа на Гърция и излишъците в бюджета са прекалено оптимистични и заяви, че няма да участва в програма, освен ако тя не включва повече подробности за облекчаването на дълга – нещо, което Берлин отказва.

В сряда на същата конференция гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос отправи критики към МВФ, посочвайки, че той е прекалено негативен по отношение на прогнозите за растеж.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички