ЕЦБ настоява Гърция да продължи с реформите


ЕЦБ настоява Гърция да продължи с реформите
Снимка:

482

Гърция трябва да продължи структурните реформи за осигуряването на успеха на настоящата икономическа програма. Това заяви представителят на УС на Европейската централна банка Йорг Асмусен след среща с гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, предаде БГНЕС.

Според Асмусен данните за гръцката икономика през 2013 г. са оптимистични, въпреки че безработицата е достигнала неприемливо високо ниво.

"Настоящата финансова програма за Гърция трябва да се увенчае с успех", отбеляза банкерът. По думите му по време на срещата в Атина не е обсъждана възможността за нов пакет с кредитна подкрепа за страната. Той обърна внимание на взетото от Еврогрупата през ноември миналата година решение, според което помощта за Гърция ще зависи от изпълнението на нейните ангажименти по текущите програми.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обяви, че обемът на третия пакет финансова помощ за Гърция ше бъде определен през 2014 г. Меркел за пореден път се обяви срещу отписването на част от гръцките дългове и предупреди за възможните последици от подобна стъпка.

"Това ще доведе до неувереност в еврозоната и може да ни върне в позицията, от която започнахме", каза канцлерката. "С всички сили ще се опитам да не допусна това", увери тя.

Вестник "Зюддойче Цайтунг" съобщи, че новата програма отчасти ще бъде финансирана от бюджета на ЕС. Помощта от третия пакет се предвижда да бъде използвана за съживяването на гръцката икономика, а националните бюджетни средства Атина ще насочи за погасяването на държавния дълг.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички