ЕЦБ не направи промени в паричната си политика


ЕЦБ не направи промени в паричната си политика
Снимка: Getty Images / Guliver

1930

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и досегашната си стимулираща парична политика, която претърпя известни корекции през декември 2016 година.

ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%, съобщава БНР.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки "ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период и далеч след края на програмата за "количествени улеснения", която на този етап трябва да продължи поне до декември 2017 година".

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 80 млрд. евро месечно до края на текущия месец и че от април има намерение да намали темпото на покупки до 60 млрд. евро в рамките на следващите месеци до края на годината.

ЕЦБ също така повтори, че Управителният съвет на банката е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност, ако икономическите перспективи в еврозоната станат по-малко благоприятни или ако финансовите условия не съответстват на по-нататъшно устойчиво повишение на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Днешните решения на Централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика бяха напълно очаквани от финансовите пазари, като вниманието на инвеститорите се насочва към пресконференцията на нейния шеф Марио Драги от 15:30 ч. Тогава ще бъдат представени и последни средносрочни икономически прогнози на ЕЦБ, като се очаква възходяща ревизия на прогнозите за инфлацията в еврозоната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички