ЕЦБ не промени основните лихви


ЕЦБ не промени основните лихви
Снимка: Getty Images/Guliver

2358

Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени основните лихвени проценти на заседанието си в четвъртък. Така те остават на рекордно ниски нива, става ясно от прессъобщение на институцията.

Промени няма да има и в настоящата парична политика на ЕЦБ.

Банката за пореден път заявява, че очаква ключовите лихвени проценти да останат на сегашното си ниво за неопределен период от време и доста след края на покупките на активи.

ЕЦБ запази основния си лихвен процент върху депозитите, който е основният ѝ инструмент на лихвените проценти, без промяна на ниво от -0,4%.

Основният лихвен процент върху рефинансирането, който определя разходите за кредити в икономиката, също бе запазен на нивото си от 0,00%, а лихвата върху пределното кредитно улеснение остава 0,25%.

ЕЦБ запази и програмата си за количествено улеснение без промяна. В изявлението се казва, че се предвижда нетните покупки на активи да продължат със сегашния месечен темп от 60 млрд. евро до края на декември 2017 г. или след тази дата, ако перспективите пред еврозоната станат по-малко благоприятни.

Банката изразява готовността си да увеличи размера и/или продължителността на програмата за изкупуване на облигации за 2,3 трлн. евро, в случай че перспективите станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия престанат да съответстват на по-нататъшния напредък към устойчива корекция на тренда на инфлацията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички