ЕЦБ повиши размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки


ЕЦБ повиши размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки
Снимка: Getty Images / Guliver

2079

Европейската централна банка увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) с оглед на проточилите се във времето преговори между властите в Атина и международните кредитори относно прегледа на настоящата спасителна програма, предаде БНР.

ЕЦБ повиши максималната сума, която Гръцката централна банка може да отпуска под формата на заеми на банковия сектор, според програмата ELA, с 400 млн. евро до общо 46,6 млрд. евро, обяви в четвъртък Централната банка на Гърция. Това представлява първо увеличаване на размера на Механизма за спешна ликвидност на банките в страната от август 2015-а година насам, когато Гърция наложи контрол на капитала и беше на ръба да напусне еврозоната.

Днешното увеличаване на лимита на програмата ELA, макар и относително малко по размер, отразява нарасналото в последно време изтегляне на банкови депозити, допълни Гръцката централна банка, допълвайки, че банките в страната се нуждаят от всякаква допълнителна ликвидност, за да покрият нарастващите тегления на средства. Според официални гръцки банкови представители, фирмите и домакинствата са изтеглили от началото на 2017-а година около 3 млрд. евро.

ЕЦБ отказа да коментира решението си за увеличаване на тавана на програмата ELA.

Трябва да се има предвид, че сигналите за завръщане на финансовото напрежение в Гърция също така възпрепятстват усилията на търговските банки да намалят техните огромни по размер "лоши" (необслужвани) кредити. Гръцки банкови служители отбелязват, че през миналата година е бил постигнат напредък по този въпрос и че това е видно от приходите за четвъртото тримесечие на 2016-а година на четирите основни банки в страната, които ще бъдат оповестени през следващата седмица. Те обаче отбелязват, че през първото тримесечие на 2017-а година се вижда ново покачване на размера на необслужваните кредити.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички